Terrorekspert: Islamisk Stat ønsker at skabe frygt globalt

Oprørsbevægelsen Islamisk Stats planer om at angribe mål i Vesten sker som en klar del af gruppens internationale strategi. Islamisk Stat vil nemlig skabe frygt i befolkningen over hele verden og vil have flere personer til at tilslutte sig gruppen.

Sådan lyder vurderingen fra terrorekspert Magnus Ranstorp, der er forskningschef ved Det Svenske Forsvarsakademi.

Torsdag er det kommet frem, at personer, som formentlig sympatiserer med Islamisk Stat, skulle have planlagt at dræbe en uskyldig familie i Norge tidligere på sommeren.

Sent onsdag aften anholdte australsk politi i alt 15 IS-sympatisører, som havde planer om at udføre et terrorangreb, der skulle chokere den australske befolkning.

- IS vil vise deres rækkevidde. De vil skabe frygt ved at lave chokangreb, der ripper op i vores værdier omkring livet, siger han.

Ifølge den norske tv- og radiostation NRK ville ekstremisterne knivdræbe en hel norsk familie, filme det og offentliggøre det. Magnus Ranstorp vurderer, at Islamisk Stat likviderer på en meget voldsom måde for at vise gruppens brutalitet.

- Det er den mest forfærdelige måde, man kan dø på. IS elsker død mere, end de elsker livet, og de terroriserer befolkningen i Vesten ved at begå disse forfærdelige angreb, siger han.

Han peger på, at der derudover er to andre formål med Islamisk Stats planer om angreb mod vestlige mål.

- Deres strategi handler også om at skabe polarisering i samfundet med det formål at få flere sympatisører til gruppen og allerhelst, at flere tilslutter sig, siger han.

- Derudover fungerer det som gengældelse, siger han tilføjer, at de lande, som indgår i koalitionen mod Islamisk Stat i Irak, vil være mere oplagte mål for oprørsbevægelsen.

Magnus Ranstorp vurderer dog, at trusselsbilledet er mere eller mindre uændret på trods af det seneste døgns nyheder.

- IS har hele tiden været en trussel, og det er de stadig. Efterretningstjenesterne har haft dem under radaren og har kunnet set, at de er blevet flere og flere, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip