Terrorekspert: Næppe al-Qaeda der stod bag Paris-terror

Det var al-Qaedas øverste leder, Ayman al-Zawahiri, som gav ordre til terrorangrebene i Paris i sidste uge, oplyste det islamistiske netværk onsdag i en video på internettet.

Men det tvivler en norsk terrorekspert på.

- Al-Qaeda er i dag først og fremmest en ideologisk inspirationskilde for folk i Vesten, siger Helge Lurås fra Senter for Internasjonal og Strategisk Analyse (SISA).

Men terrornetværket kan næppe selv have besluttet, at den satiriske ugeavis Charlie Hebdo skulle angribes og dens medarbejdere dræbes.

- På grund af al overvågningen og de øgede sikkerhedstiltag efter 2001 har det været nødvendigt for al-Qaeda at decentralisere terrorgrupperne, siger han til det norske nyhedsbureau NTB.

De kan ikke tillade sig at have lange kommandolinjer eller økonomisk forsyningslinjer for terroraktioner i Vesten, påpeger han. Det bliver derfor mere op til enkeltpersoner at gennemføre aktioner, især i den vestlige verden.

Han bemærker også, at terrorangrebene i Paris ikke har været tunge i økonomisk forstand. De tyder faktisk på at have været forholdsvis lette at udføre.

Chefen for det finske sikkerhedspoliti, Antti Pelttari, mener, det vil være opsigtvækkende, hvis det viser sig at være rigtigt, at al-Qaeda står bag terroren i Paris.

- Dersom denne oplysning kan bekræftes, vil det være det første angreb af betydning, som al-Qaeda har gennemført i Vesten i næsten 10 år, siger han til nyhedsbureauet FNB.

Brødrene Kouachi, der gennemførte angrebet på Charlie Hebdo, forklarede selv under angrebet, at de udførte det på vegne af al-Qaeda i Yemen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip