Terrorekspert: Rusland vil slå brutalt tilbage mod IS efter flystyrt

USA mener, at Islamisk Stat står bag flystyrtet i Sinai-ørkenen, hvor alle 224 passagerer omkom.

Flyet var på vej fra det populære turistmål Sharm el-Sheik i Egypten til St. Petersborg i Rusland, og det var hovedsageligt russere, der omkom efter styrtet. 

Hvis det passer, at Islamisk Stat stod bag, har de vækket en vred russisk bjørn, siger den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp.

- Hvis det er Islamisk Stat, der står bag, så har de formentligt ikke tænkt konsekvenserne særlig godt igennem. Det er et nationalt traume for Rusland, og de kommer til at svare tilbage på en brutal måde, siger Magnus Ranstorp til VG, og gør opmærksom på, at Rusland ikke er et land, man vil lægge sig ud med. 

- Islamisk Stat har vækket bjørnen. 

Onsdag aften meddelte CNN, at amerikanske efterretningskilder mener, at Islamisk Stat havde placeret en bombe ombord på flyet. 

- Der er en klar fornemmelse af, at der var placeret en eksplosiv genstand i baggagen eller et andet sted på flyet, siger en anonym efterretningskilde til CNN. 

Den samme meddelse kommer fra Storbritannien, hvor udenrigsminister Philip Hammond også har været ude og sige, at det nedstyrtningen formentlig skyldes en bombe. 

- Vi har konkluderet, at flystyrtet med høj sandsynlighed skyldes en eksplosion ombord på flyet, siger  Philip Hammond efter et hasteindkaldt møde med statsminister David Cameron onsdag aften. 

Magnus Ranstorp kalder det en eskalering fra Islamisk Stats side, hvis det passer, at det er dem, der står bag. 

- Islamisk Stat på Sinai-halvøen har stået lidt i skyggen af de andre afdelinger, selvom de har vist muskler ved enkelte lejligheder, siger han og peger på, at et eventuelt angreb vil være drevet af et håb om at svække turistindustrien i Egypten og for at straffe Rusland for sin involvering i Syrien. 

 

Dagens Gossip