Terrorforhandlinger på pause uden aftale

Torsdagens forhandlinger i Justitsministeriet er ikke mundet ud i en aftale om den kortsigtede terrorindsats.

Det meddeler forhandlerne fra Dansk Folkeparti, Venstre, SF og De Konservative på vej ud fra et møde i Justitsministeriet klokken halv to.

Her har partierne bag politiforliget siden klokken 11 forhandlet om rammerne for en styrket indsats mod terror som følge af angrebet i Paris i starten af januar og skudangrebene i København i midten af februar.

- Vi kan ikke få ordentlige svar fra regeringen, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Forud for forhandlingerne var det ellers forventet, at parterne kunne nå til enighed om at styrke politiindsatsen for det indeværende år.

I regeringens udspil er der i år afsat 50 millioner kroner til udbygning af politiets og PET's beredskabs- og overvågningsindsats, men kort før torsdagens møde erklærede justitsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen vil fordoble dette beløb.

Dermed er der lagt op til en samlet styrkelse af politiet i 2015 på 130 millioner, da udspillet også rummer 30 millioner til politiets it, analyse og døgnberedskab.

SF var for så vidt parat til at lukke en aftale om 2015, men her savner man svar i forhold til de mere langsigtede indsatser:

- Vi har behov for en samlet redegørelse, så vi ved, hvor stor den samlede regning bliver, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

Venstres finansordfører, Peter Christensen, mener ikke, at regeringen har leveret nok svar i forhold til, hvor de i alt 130 millioner kroner skal findes henne. Og derudover mangler han svar på, hvor stor den samlede regning for de kommende år bliver.

- Vi vil gerne løse problemerne og finansiere dem. Men når ikke vi kan få at vide, hvad det er, vi skal finansiere, er det svært. Vi bliver nødt til at få et overblik over, hvilke regninger vi står over for, siger han.

Derudover ønsker han at kæde forhandlingerne om de kortsigtede initiativer sammen med de langsigtede planer for terrorberedskabet.

- Tingene skal ses i en sammenhæng. Og det tror jeg også, at regeringen har erkendt, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip