Terrortiltalt aarhusianer ville skræmme islam-krænkere

admin

426 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

En 19-årig aarhusiansk mand, der er under anklage for at true med og billige terror, erkender at have lagt blodige henrettelsesvideoer ud på Facebook.

Hensigten var at skræmme de personer, som krænker islam. Det fortæller den 19-årige, da han onsdag afgiver forklaring i Retten i Aarhus.

- Jeg ville skræmme de folk, der krænker islam, fortæller den tiltalte, der samtidig understreger, at han ikke gjorde andet end at lægge videoer ud og tagge nogle personer.

- Det var bare for at skræmme. Det var ikke noget, jeg ville gøre alvor af, siger den tiltalte.

Videoerne blev delt af en fiktiv Facebook-profil, som den tiltalte erkender at stå bag. Men det var en lukket profil, som ikke var offentligt tilgængelig, understreger den tiltalte.

Der var 60 venner af profilen, og 11 af dem blev tagget med navns nævnelse.

Den tiltalte mener således ikke, at han har gjort sig skyldig i at fremsætte trusler om terror, som skulle skræmme en bredere personkreds.

I kommentarerne på opslaget skrev den tiltalte ifølge anklagen, at Islamisk Stat ville jagte "frafaldne" og "vantro" muslimer.

"Kniven vil ramme jer alle, og jeres hoveder vil være på alle veje (…) I kan ikke gemme jer fra os. Vi vil give jer straffen af kniven", hedder det i en kommentartråd, som den 19-årige ifølge anklagen står bag.

Den tiltalte har i et tidligere forhør erkendt at have skrevet ordene, men nu siger han, at det var, fordi han følte sig presset til det.

Den 19-årige erkender, at han sympatiserer med Islamisk Stat og går ind for, at der oprettes et kalifat, der styres efter sharialov.

Han fortæller, at han er troende og frekventerer en række moskéer i Aarhus-området, blandt andet Grimhøjmoskéen i det vestlige Aarhus, hvor han bor.

Den 19-årige forklarer, at han har haft kontakt til tre personer, som rejste til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. De vendte aldrig tilbage og blev angiveligt dræbt.

Den tiltalte, der er dansk statsborger, fortæller, at planen var, at han skulle gå i koranskole.

Men den plan blev forpurret, da han blev anholdt af politiet i november 2015.

Manden er tiltalt efter den alvorlige terrorparagraf i straffeloven. Han er subsidiært tiltalt for at tilskynde til en forbrydelse i henhold til straffelovens paragraf 136.

Sagen er anlagt som en domsmandssag, og det betyder, at den tiltalte risikerer op til fire års fængsel, hvis han kendes skyldig.

Der ventes dom i sagen senere onsdag.

/ritzau/