Terrortrussel mod Europa nærmer sig 2001-niveauet

Samtidig med at Vesten og herunder Danmark lader kampfly bombe terrororganisationen Islamisk Stat, IS, i Irak og Syrien, er terrortruslen mod Europa steget til et af de højeste niveauer i flere år. Det vurderer flere eksperter over for Jyllands-Posten.

- Lige i årene efter 11. september 2001 var truslen mod Europa den højeste nogensinde, men vi er på vej mod det niveau igen. Den internationalisering, der finder sted i kampen mod IS, vil betyde en stigning i trusselsniveauet, siger Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

- Det vil først og fremmest handle om, at IS vil forsøge at inspirere og opfordre grupper, som sympatiserer med IS i vores del af verden, til at udføre terror. Truslen er især rettet mod de lande, der åbent er involveret i kampen mod IS. Det er USA, Storbritannien, Frankrig, Australien og for eksempel Holland og nu Danmark, siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) betonede fredag, da det blev besluttet at sende kampfly fra Danmark til Irak, at truslen mod Vesten var en væsentlig årsag til det danske bidrag.

Claude Moniquet, tidligere agent i den franske efterretningstjeneste og i dag ekspert i terrorisme i Belgien, siger:

- Der er flere tusinde, der kæmper for IS, som er ekstremt rig, hvilket gør den meget magtfuld. Og den udgør den værste trussel i de seneste 25-30 år mod Europa.

Magnus Ranstorp, terrorforsker ved Forsvarshøjskolen i Stockholm, ligger på samme linje. At situationen er den mest alvorlige i årevis skyldes en kombinationen af mange forskellige terrorgrupper og antallet af krigere fra Vesteuropa, forklarer han i Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip