Test dig selv: Forstår du svenskernes volapyk?

Danskere, nordmænd og svenskere kan bruge deres eget modersmål, når de kommunikerer på tværs af landegrænserne. Men hvor godt forstår vi egentlig sproget i vores nabolande?

En hollandsk forskergruppe er i færd med at undersøge europæernes evner til at forstå beslægtede sprog.

For at få kortlagt vores sprogevner har forskerne udviklet et online sprogspil, som tester, hvor gode forsøgspersonerne er til at forstå sprog, som er nært beslægtede med deres eget modersmål.

Du kan selv prøve kræfter med testen, som varer 5-10 minutter, hos Videnskab.dk.

Det er forskergruppen MICReLa fra Groningen Universitet, som står bag undersøgelsen, og de hollandske forskere opfordrer så mange som muligt til at deltage.

»Når europæere mødes, taler de ofte engelsk med hinanden. Men mange europæere er ikke særligt gode til at tale engelsk. Det kan nogle gange give forståelsesproblemer. For eksempel i situationer, hvor europæere skal handle med hinanden, kan det være meget problematisk, hvis én eller flere af samtalepartnerne ikke kan udtrykke sig tilstrækkeligt godt på engelsk,« skriver den hollandske ph.d.-studerende Femke Swarte til Videnskab.dk.

Femke Swarte og hendes forskningskolleger undersøger derfor mulighederne for, at samtaler på tværs af landegrænser kan foregå på samtaleparternes egne modersmål.

Læs også hos Videnskab.dk: Ny sprogtest skal undersøge forståelsen af ’dårligt sprog’

»Dette er muligt, når begge sprog er nært beslægtede. Fordelen ved denne måde at kommunikere på er, at man kun skal fokusere på at forstå samtalepartneren og samtidig kan udtrykke sig på sit modersmål,« mener Femke Swarte.

Ifølge Femke Swarte tager det kun 5-10 minutter at spille sprogspillet, og på den måde får man testet, hvor god man er til at forstå nært beslægtede sprog.

I Holland har mere end 6.000 mennesker deltaget i sprogspillet inden for de seneste dage, og de hollandske forskere håber nu også på at få mange skandinavere til at tage testen.

Så hvis du vil teste dine egne sprogevner – og samtidig hjælpe forskerne med deres undersøgelse – så klik dig ind på undersøgelsen her.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sprogtest: Kan du forstå, hvad jeg siger?

 

Dagens Gossip