Thailænder får ni år for majestætsfornærmelse på Facebook

En militærdomstol i Thailand har idømt en kvinde fængsel i mere end ni år for majestætsfornærmelse i kommentarer på Facebook, siger en embedsmand onsdag.

Det er den seneste af en række hårde straffe, som har rejst bekymring over den strenge lovgivning i Thailand.

De seneste profilerede sager omfatter en undersøgelse af den amerikanske ambassadørs kommentarer om fængselsstraffe i forbindelse med majestætsfornærmelse samt anklager mod en mand, som angiveligt skulle have fornærmet kongens hund.

Chayapa Shokpornbudsri blev tirsdag fundet skyldig i at bagvaske monarkiet på Facebook under et retsmøde, hvor hendes advokat ikke var til stede.

Det fremgår ikke nøjagtigt, hvad kvinden skulle have skrevet.

Den 49-årige kvinde fik en dom på 19 års fængsel, hvilket blev halveret til ni og et halvt år, da hun kendte sig skyldig.

Ifølge embedsmanden var det en "hemmelig afgørelse".

- På grund af hendes facebook-indlæg blev hun fundet skyldig i at bagvaske monarkiet, at true statens sikkerhed og overtrædelse af loven om computerforbrydelser, lød det fra en embedsmand på betingelse af anonymitet.

Thailand har en af de strengeste love om majestætsfornærmelser.

Antallet af retsforfølgelser er eksploderet siden hæren - der ser sig selv som en forkæmper for monarkiet - tog magten ved et kup i maj sidste år.

Fornærmer en borger den 88-årige konge Bhumibol Adulyadej eller dronningen, risikerer man op mod 15 års fængsel for hver overtrædelse.

Chayapa's advokat, Khumklao Songsomboon, siger, at hun ikke blev informeret om retsmødet på forhånd.

Den dømte var tiltalt for at lægge "beskeder op i juni om et modkup, som kunne have skabt kaos i landet, og som bagvaskede monarkiet", siger hendes advokat, som tilføjer at Chayapa græd, da hun ringede og fortalte om dommen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip