Thorning afviser at kommentere PET-sag

Statsministeriet bliver nu involveret i den såkaldte PET-sag, der i december kostede Morten Bødskov (S) posten som justitsminister.

Nye dokumenter viser, at Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, allerede tre uger før Bødskovs fald den 10. december var orienteret om, at Justitsministeriet havde konstrueret en falsk forklaring over for Folketingets Retsudvalg.

Det fremgår af mails, som den nu hjemsendte departementschef i Justitsministeriet, Anne Kristine Axelsson, sendte til Statsministeriets departementschef den 19. november.

Som departementschef i Statsministeriet fungerer Christian Kettel Thomsen som en af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nærmeste og mest magtfulde medarbejdere.

Politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell mener, at Thorning derfor må have kendt til Bødskovs bortforklaring. Det fremgår dog ikke af dokumenterne.

Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) eller departementschef Christian Kettel Thomsen ønsker at kommentere sagen, oplyser Statsministeriet.

Dermed er det ikke muligt at få svar på, om Christian Kettel Thomsen gav sin viden om sagen videre til Helle Thorning-Schmidt.

Det er heller ikke muligt at få svar på, om Christian Kettel Thomsen på nogen måde har rådgivet Anne Kristine Axelsson eller på anden måde blandet sig i Justitsministeriets behandling af sagen.

De to mails fra Axelsson var udkast til en pressemeddelelse om PET-sagen, som Morten Bødskov senere samme dag sendte ud til offentligheden.

Udkastene blotlægger forløbet omkring de bortforklaringer, som Bødskov diskede op med for retsudvalget i februar 2012 for at forhindre folketingsmedlemmer i at besøge Christiania.

Men ingen af Justitsministeriets tidlige udkast så dagens lys efter at have været vendt med Statsministeriet.

Udkastene fra den 19. november viser, at man allerede på dette tidspunkt overvejede at lade Bødskov gå til bekendelse og beklage sin løgn om årsagen til aflysningen af retsudvalgets besøg på Christiania.

"Set i bakspejlet skal jeg beklage, at jeg bidrog til, at retsudvalget fik viderebragt et forkert billede af den egentlige begrundelse for, at besøget ikke kunne finde sted på det ønskede tidspunkt", er Bødskov citeret for i udkastet.

En formulering, der dog er forsvundet som dug for solen, da den endelige pressemeddelelse sendes ud til offentligheden nogle timer senere.

De nye oplysninger får Enhedslisten til at kræve svar fra statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har ligesom statsministeren heller ikke nogen kommentarer til sagen, da hun endnu ikke er blevet orienteret om den nye udvikling.

/ritzau/

 

Dagens Gossip