Thorning afviser større dansk indsats mod Islamisk Stat

Mens presset stiger på USA's præsident, Barack Obama, for at slå hårdere ned på oprørsgruppen Islamisk Stat, så afviser Thorning, at der på nuværende tidspunkt er behov for at optrappe den danske indsats.

Udmeldingen kommer, efter at der i de seneste dage er kommet nye beviser for Islamisk Stats brutale overgreb på gidsler og minoritetsgrupper som yazidier, shiamuslimske turkmenere og kristne.

Amnesty International beskyldte tirsdag Islamisk Stat for at stå bag systematisk etnisk udrensning, og onsdag bekræftede USA's nationale sikkerhedsråd, at Islamisk Stats video med henrettelsen af gidslet Steven Sotloff er ægte.

- Der findes næsten ikke ord for, hvor afskyeligt det er. Det understreger, hvor vigtigt det var, at amerikanerne reagerede på opfordringen fra den irakiske regering om hjælp, og at Danmark også var et af de lande, som reagerede hurtigt, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

Danmark har blandt andet besluttet at sende humanitær bistand og stille et Hercules-transportfly til rådighed for transport af våben til de kurdiske styrker, som kæmper mod Islamisk Stat.

- Vi er allerede i gang med at bistå med humanitær bistand, men også med våbentransport. Og det er det rigtige bidrag i den nuværende situation.

- Det er det, vi er blevet bedt om. Og endnu en gang viste vi i Danmark, at vi er i stand til at træffe den slags beslutninger hurtigt og omgående gå på vingerne, når der er behov for det, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun understreger dog, at regeringen løbende følger situationen i det nordlige Irak, og dermed er det ikke udelukket, at der på et tidspunkt kan blive behov for at justere den danske indsats.

- Vi ved endnu ikke, hvordan situationen eskalerer. Men som det ser ud i øjeblikket, er det den rigtige indsats, vi har besluttet, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun deltager i de kommende dage i Nato-topmødet i Wales sammen med USA's præsident, Barack Obama, der efter henrettelsen af to amerikanske gidsler er under stigende pres for at optrappe bombeangrebene mod Islamisk Stats baser i Irak og Syrien.

- Amerikanerne har allerede taget et stort ansvar, og mit indtryk er, at de er effektive i deres modsvar. På Nato-topmøde får jeg lejlighed til at høre, hvordan amerikanerne vurderer situationen, og hvorvidt de har yderligere skridt parat, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip