Thorning: Danske virksomheder skal kigge mod Afrika

Danske virksomheder skal tage større del i Afrikas voksende marked, mener statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Hun er onsdag ankommet til Bruxelles for at deltage i et topmøde mellem EU og Afrikas stats- og regeringschefer. Et stort emne på dagsordenen er handel mellem de to kontinenter.

- Der er et stort potentiale for danske virksomheder i Afrika. Danske virksomheder er i verdensklasse, når det handler om at udvikle grønne løsninger inden for en bred palet - landbrug, fødevarer og energi.

- Lige præcis på de områder, som Afrika efterspørger, der har Danmark noget at byde på, siger hun.

Statsministeren henviser til en ny undersøgelse lavet af Dansk Industri, hvor det står klart, at Danmark er bagud, når det kommer til samhandel med Afrika.

- Vi er bagud i Danmark. Der er arbejdspladser at hente, hvis vi bruger det potentiale, der er i Afrika. Hvis vi investerer mere i Afrika, siger Helle Thorning-Schmidt.

Thorning sammenkobler samhandel og Afrikas voksende økonomi med nødvendigheden af grøn vækst og hele verdens klimaudfordringer, som også vil blive et emne på det to dage lange møde i Bruxelles, som slutter torsdag eftermiddag.

Ifølge EU-Kommissionen er 10 af verdens 20 hurtigst voksende økonomier afrikanske.

- Vi ønsker alle sammen, at vi skal have denne vækst i Afrika. Derfor skal vi nu kaste os ind i reformer af landbrug og industri. Og så skal vi kæmpe for, at der bliver investeret i grønne løsninger i Afrika, så der også kan skabes grønne løsninger og grønne arbejdspladser fremadrettet.

- Det, vi tænker på, er selvfølgelig klimaet, men det handler også om de unge, der skal have en mulighed i Afrika. Her har EU virkelig noget at byde på, siger hun.

Thorning siger, at man førhen så Afrika som det tabte kontinent med tørke, borgerkrig og enerådige diktatorer, men at der nu er en høj grad af optimisme, selvtillid og høje vækstrater.

- EU og Danmark skal tilpasse sig den nye virkelighed, og topmødet handler dybest set om, hvordan vi kan videreudvikle partnerskabet mellem EU og Afrika til både EU og Afrikas fordel, siger statsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip