Thorning er godt tilfreds med EU's klimapakke

Det måtte gerne have været mere grønt og ambitiøst.

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) erklærer sig alligevel godt tilfreds med den klima- og energipakke, der først på natten til fredag er faldet på plads ved EU-topmødet i Bruxelles.

- Jeg er særdeles tilfreds med, at det kunne lade sig gøre. Jeg tror, at alle er klar over, at det bestemt ikke har været nemt.

- Jeg er meget tilfreds med, at Danmark og andre lande har haft succes med at få tilføjet ordet "mindst", siger statsministeren med henvisning til, at der er åbnet mulighed for, at den overordnede reduktion af EU's CO2-forurening stadig kan blive på mere end 40 procent.

Også de to øvrige delmål - det for andelen af vedvarende energi og det for mere effektiv anvendelse af energien - måtte godt være gået længere. Begge er landet på 27 procent.

- Her ville vi også gerne gå videre, men vi har aftalt at se på det igen. Vi har 28 forskellige holdninger til denne sag. Nogle kunne have ønsket mere og andre mindre. Jeg er tilfreds med, at vi nu står med tre mål før klimatopmødet i Paris næste år.

- Konklusionen er ikke til at tage fejl af, vi har fået en god aftale, siger Thorning.

Den centrale del af pakken er EU's indspil til næste efterårs globale klimaforhandlinger i Paris.

Danmark er et af de lande, der har presset på for at holde fast i EU's rolle som såkaldt "klimalokomotiv". Og her er EU's indspil ifølge statsministeren et godt udgangspunkt.

- Det bliver rigtig svært at få resten af verden med. Derfor er det så vigtigt, at Danmark hele tiden presser på for, at vi skal have ambitiøse mål i EU. For når EU har ambitiøse mål, så presser vi også på, at kineserne og amerikanerne bliver mere ambitiøse.

- Derfor betyder det noget, at Europa nu har sagt, at vi er ambitiøse. Vi er de mest ambitiøse i verden. Kom så kinesere og amerikanere, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip