Thorning: Europa skal ikke påtage sig hele ansvaret

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) rejser torsdag til EU-topmøde i Bruxelles med besked om, at Danmark vil støtte den 10-punkts plan, som skal diskuteres på mødet.

Det vil konkret betyde, at Danmark skal støtte den såkaldte Triton-operation, som skal redde flygtninge i havsnød på Middelhavet. Danmark vil også støtte registreringen af de mennesker, som ankommer til Europa, og hjælpe i nærområderne.

Det fastslår Helle Thorning-Schmidt efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag morgen.

Her understreger statsministeren dog samtidig, at hovedansvaret for at stoppe strømmen af mennesker, som risikerer livet ved at krydset Middelhavet, ikke ligger hos Europa:

- Der er alt for meget fokus på, at Europa bærer ansvaret for hele denne situation. Vi skal huske på, at det her først og fremmest er et ansvar for de afrikanske lande, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

- Dem, der har ansvaret, er de kyniske menneskesmuglere og den ufred, der hersker i mange afrikanske lande. Det er ganske enkelt forkert at sige, at det skulle være Europas ansvar, at mennesker bevæger sig ud på Middelhavet.

- Ansvaret må ligge i de afrikanske lande, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun lægger derfor op til, at de europæiske lande skal tage en alvorlig snak med Den Afrikanske Union og de enkelte afrikanske lande for at sikre beskyttelse af borgere og grænser i Afrika.

- Der skal oprettes bedre muligheder for, at disse stakkels mennesker slet ikke skal bevæge sig ud på den farefulde færd på Middelhavet, men kan blive i deres nærområder, siger Helle Thorning-Schmidt.

Her vil Danmark desuden opfordrer til, at de øvrige europæiske lande øger deres ulandsbistand til 0,7 procent af BNI, som FN anbefaler, så langt flere lande i Afrika vil kunne modtage støtte.

Thorning understreger samtidig, at de europæiske lande skal slå hårdt ned på menneskesmuglerne.

- Det er menneskesmuglere, som først tager penge fra de stakkels mennesker og derefter sender dem ud i faldefærdige både. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at fange menneskesmuglerne og ødelægge deres både, siger Helle Thorning-Schmidt.

Her kan Danmark dog ikke deltage på grund af forsvarsforbeholdet.

Danmarks bidrag til EU-planen bliver derfor på "blødere" områder som at støtte Triton-operationen, som blandt andet hjælper mennesker i havsnød og hjælpe med at registrere flygtningene.

Formålet med registreringen er at sortere de mennesker fra, som ikke er individuelt forfulgte og derfor skal sendes tilbage, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun afviser, at Danmark vil deltage i en anden fordeling af asylsøgere blandt EU-landene:

- Danmark kommer under ingen omstændigheder til at bidrage til det, siger Helle Thorning-Schmidt med henvisning til både retsforbeholdet og til, at Danmark allerede bidrager med en ulandsbistand, som ligger over de fleste andre lande.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip