Thorning før topmøde: Jeg springer ikke ud som kandidat

To dage før et afgørende topmøde i Bruxelles om EU's fremtidige ledelse forsøger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) igen at nedtone de vedholdende rygter om, at hun er i spil til posten som EU-præsident.

- Jeg springer ikke ud som kandidat. Jeg har sagt rigtig meget om det spørgsmål, og der er mange mennesker, der nævnes.

- Det, jeg lægger vægt på, er, at vi finder en person, der ikke bare lever op til de balancer, vi har i EU geografisk og politisk, som men først og fremmest er optaget af nogle af de prioriteter, vi også har i Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Mens Thorning tidligere har været betragtet som favorit til posten som EU-præsident, har forlydender i flere internationale medier i de seneste dage forsigtigt peget på, at posten i stedet kan gå til Polens borgerlige premierminister, Donald Tusk.

- Jeg vil ikke udtale mig om kandidater, som ikke eksisterer. Der er ikke nogen, der er kommet frem og har sagt, at de er kandidater. Jeg synes ikke, det er rigtigt at udtale sig om personer, når de ikke engang er kandidater, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ud over rygterne om en posten som EU-præsident har Thorning også en anden mulighed for at forlade København til fordel for Bruxelles. Danmark skal nemlig udpege en ny EU-kommissær, og her kunne statsministeren vælge at pege på sig selv.

Hidtil har Danmark som et af meget få lande ikke offentliggjort, hvem man peger på som kommissær.

Det har været med til at skabe spekulation om, hvorvidt der ud over oplagte bud som undervisningsminister Christine Antorini (S) eller tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S) måske kunne være interesse fra De Radikales leder Margrethe Vestager - eller Thorning selv.

Ifølge Thorning er der dog en helt anden forklaring på, at hun ikke vil nævne, hvem Danmark vil udpege som kommissær:

- Jeg har valgt, at jeg har fortrolige samtaler sammen med den nye kommissionsformand, Jean-Claude Juncker. Det har jeg gjort, fordi jeg tror, det tjener Danmarks interesser bedst i forsøget på at få en kommissærpost, som kan være interessant for os.

Spørgsmål: Men du kan udelukke alle spekulationer ved at sige, at du ikke er kandidat?

- Jeg skal hverken det ene eller det andet, det har jeg sagt mange gange. Jeg er glad for at være statsminister i Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge både europæiske medier og en dansk kilde, som Ritzau har talt med, tyder meget på, at der er ved at være enighed om, at Italiens udenrigsminister Federica Mogherini bliver EU's nye udenrigschef. Dermed samler interessen sig lige nu især om posten som EU-præsident.

/ritzau/

 

Dagens Gossip