Thorning forbigået: Får Danmark en tung kommissærpost?

Danmark vil næppe få et forspring i køen, når EU-kommissions formand Jean-Claude Juncker skal fordele kommissærposter i den nærmeste fremtid.

Det vurderer to eksperter, efter at det lørdag står klart, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke skal være ny EU-præsident.

De EU's 28 stats- og regeringschefer er i stedet nået til enighed om, at polakken Donald Tusk bliver ny EU-præsident, mens den italienske udenrigsminister Federica Mogherini bliver udenrigschef.

Da Helle Thorning-Schmidt ikke blev valgt som EU-præsident, kunne man fristes til at tro, at Danmark står en smule bedre i forhold til at få en af de tunge kommissærposter.

Det vil dog næppe være tilfældet, vurderer Peter Nedergaard, der er professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

- Det er to forskellige spil. De fleste lande vil gerne have vigtige poster i kommissionen, det er klart. Men jeg tror ikke, at nogle lande bliver tilgodeset det ene sted, fordi man ikke fik en toppost, siger han.

- Jeg skal ikke sige, at det ikke sker, men det er der ikke eksempler på det. Det hele afhænger af, hvor Juncker har et hul, siger han.

Samme vurdering kommer fra politisk kommentator Hans Engell.

- Nej, man har ikke noget i banken. Det er op til Juncker og hele den kreds, der skal sammensætte en kommende kommission, og der vil man se på profilen af de kommissærer, der nu er blevet budt ind med, siger han.

- Og der er det helt klart, at Juncker vil gå efter en kommissionsprofil, der kan passere parlamentet så let som muligt. Han har jo sagt, at han gerne vil have en palet af bud på kommissærer, herunder gerne kvinder, der ikke grundstøder i parlamentet.

Det er endnu uvist, hvilken dansker der skal afløse Connie Hedegaard (K), som de seneste år har været det danske islæt i kommissionen.

Den 2.-3. september vil der blive offentliggjort en liste over de personer, der er indstillet, mens det først ugen efter bliver kendt, hvordan fordelingen af posterne falder ud.

Hans Engell og Peter Nedergaard vurderer begge, at undervisningsminister Christine Antorini (S) er et godt bud. Peter Nedergaard peger også, at og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kan være et bud til en af de tunge poster.

Mette Gjerskov (S) og Morten Bødskov (S) har også flere steder været nævnt i kulissen.

/ritzau

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip