Thorning forsøger at fokusere på EU's kurs før topmøde

Mens både danske og udenlandske medier fortsat spekulerer i, om Helle Thorning-Schmidt (S) er kandidat til en af topposterne i EU, vil den danske statsminister hellere fokusere på den kurs, som det nye hold af EU-ledere skal udstikke.

- Det er meget vigtigere at fokusere på, hvad EU burde gøre de næste fem år, end hvem der bør gøre det, siger Thorning på et pressemøde søndag eftermiddag efter et møde med den afgående formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso.

- Vores vigtigste mål den næste uge og i vores drøftelser på torsdag og fredag er, at vi fokuserer på vores prioriteter. Det er, hvad vi har talt om i dag, tilføjer Thorning med henvisning til næste uges EU-topmøde, hvor den næste kommissionsformand formentlig bliver udpeget.

Formanden bliver med stor sandsynlighed Luxembourgs tidligere premierminister, den konservative politiker Jean-Claude Juncker, som ønsker et dybt integreret EU.

På pressemødet søndag understreger Thorning, at hun ønsker et EU, hvor man respekterer det såkaldte nærhedsprincip, hvor politiske beslutninger tages så tæt på de enkelte medlemslandes borgere som muligt.

- Jeg accepterer og forstår, at eurolandene er nødt til at arbejde sammen alene, men jeg mener, at selvbestemmelsen for de 28 lande meget, meget vigtig, siger Thorning og tilføjer:

- Hovedoverskriften for vores arbejde er vækst og arbejdspladser. Det er de prioriteter, som vi fokuserer på, og som jeg vil drøfte med mine kolleger i den kommende uge.

José Manuel Barroso erklærer sig enig med Thorning og tilføjer, at "det er meget svært" at finde punkter, hvor han er uenig med den danske statsminister. Han hæfter sig især ved, at Thorning har været fortaler for reformer i det kriseramte EU.

- Det er vigtigt at understrege, at EU’s økonomiske situation er i forbedring, siger han og tilføjer:

- Jeg vil gerne lykønske Thorning, fordi det er lykkedes Danmark at få styr på underskuddet, og fordi Danmark har forpligtet sig til at indføre yderligere reformer, som er strengt nødvendige, hvis der skal skabes vækst i Europa.

Thorning mødes torsdag med sine kolleger i Belgien til et todages topmøde, hvor stats- og regeringscheferne ventes at nå til enighed om, hvem der skal være ny formand for EU-Kommissionen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip