Thorning frygter ikke en stor asylregning i 2016

01/06/2015 17:05

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der er ingen grund til panik, selv om regeringen anslår, at det næste år kan koste halvanden milliard kroner mere end beregnet, hvis der kommer flere asylsøgere end ventet.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til regnestykket.

Ekstraregningen fremgår ikke af regeringens valgoplæg om 39 milliarder kroner mere til velfærd indtil 2020.

- Det er ikke "helt i orden", siger økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten.

Sidste år skulle regeringen skaffe 2,5 milliarder kroner ekstra til asylsøgere.

- Vi har jo et rådighedsbeløb, så vi kan sikre, at vi har råd til de udgifter, vi har. Vi har lagt en økonomisk redegørelse frem sidste år. Der kan man se, at selvfølgelig har vi økonomisk råderum til de udfordringer, der kommer, siger Helle Thorning-Schmidt.

I redegørelsen er der indtil 2020 15 milliard kroner, som der ikke er sat adresse på. Oveni regeringens 39 milliarder kroner har Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, fundet 20 milliarder kroner ved at spare på ulandsbistand og genindføre starthjælp.

Regeringen har ifølge Thorning strammet asylpolitikken for første gang i 12 år ved at udskyde familiesammenføring i et år for syriske asylsøgere, som ikke er personligt forfulgt, men flygter fra borgerkrig i Syrien.

Thorning vil ikke stramme mere på grund af udsigten til en dyrere regning.

- Man skal passe på, at man ikke overreagerer. Vi har lavet et skøn over, hvor mange flygtninge der kommer til næste år. Vi har lagt penge til side til det. Det skal man jo. Vi har også stammet asylreglerne for første gang i 12 år, siger Helle Thorning-Schmidt.

Spørgsmål: - Nogle mener, at du ikke har sagt så meget om, at der mangler penge til asyl?

- Så er det, fordi de ikke har læst vores økonomiske publikationer, siger hun.

/ritzau/