Thorning går til topmøde med falmet favoritstatus

Efter måneders gætværk, rygter, analyseren, benægtelser og kreative formuleringer er der lagt op til, at der lørdag aften eller ud på natten til søndag endelig kommer afklaring af, hvem der skal lede EU de kommende år.

Og dermed også, om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bliver i jobbet i Danmark, eller om hun rykker til Bruxelles for fra 1. december at overtage Herman Van Rompuys job som formand for Det Europæiske Råd.

Det er godt seks uger siden, Thorning og de øvrige 27 EU-landes stats- og regeringschefer rejste fra Bruxelles efter et forgæves forsøg på at finde Van Rompuys og udenrigschef Catherine Ashtons afløsere.

Diplomater, embedsmænd og iagttagere i både Bruxelles og flere EU-landes hovedstæder har i døgnet forud for mødet understreget over for Ritzau, at der ikke er nogen aftale, før mødet er slut.

Ingen ønsker helt at udelukke Thorning. Men flere siger, at hun har mistet sin hidtidige favoritstatus. Og både Ritzaus og en lang række andre sædvanligvis velorienterede europæiske mediers kilder tror nu mest på en polsk-italiensk løsning.

Der synes ikke at være meget tvivl om, at Italiens 41-årige udenrigsminister, Federica Mogherini, bliver indstillet til jobbet som udenrigschef.

Flere af de nyere EU-lande i øst har, anført af Litauens skarptungede præsident, Dalia Grybauskaite, ellers været meget kritiske over for Mogherini, der kun har seks måneders ministererfaring, og som tidligt i Ukrainekrisen har fremstået som Ruslandsvenlig.

Men østeuropæernes modstand er falmet, efter at Mogherini har skærpet tonen, og de samtidig har fået lydhørhed for deres insisteren på, at det er på tide, at de nye medlemslande i øst sætter sig på et EU-topjob.

Derfor regner de fleste nu den polske premierminister, Donald Tusk, som mest sandsynlig vinder af jobbet som EU-præsident.

Der er ifølge Ritzaus oplysninger stadig nogle af de andre ledere, der i deres forberedende telefonsamtaler med mægler Herman Van Rompuy har nævnt Thorning som deres førsteprioritet.

Men Ritzau har ikke kendskab til, at nogen skulle have sagt, at de kun vil acceptere hende.

Forud for mødet er det formentlig kun Herman Van Rompuy, der har det fulde overblik.

Hvis han kan se, at alt kan falde i hak, kan aftalen om besættelsen af de to topjob komme meget hurtigt, efter at mødet er gået i gang klokken 17.

Hvis ikke han er sikker, er det sandsynligt, at han enten udskyder mødet nogle timer eller afbryder det igen for at tage en snak i enrum med dem, der har indvendinger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip