Thorning: Hedegaard-sagen er ikke slut

Danmark vil tage yderligere skridt over for Tyrkiet i forbindelse med løsladelsen af den formodede gerningsmand til attentatet mod forfatteren Lars Hedegaard.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin første kommentar, siden løsladelsen blev bekræftet fra tyrkisk side.

- Vi har meget svært ved at forstå, at det nu ser ud til, at den formodede gerningsmand er blevet løsladt, og vi afventer stadig en forklaring på, hvorfor han ikke længere er i tyrkernes varetægt.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at den sag er ikke slut, og vi opfatter det som særdeles uacceptabelt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren vil dog ikke ud med, hvad regeringen mere konkret ser som mulige sanktioner mod Tyrkiet, før sagen er blevet diskuteret i Udenrigspolitisk Nævn på torsdag.

- Først og fremmest mangler vi mere information fra tyrkerne. Så vi vil tage drøftelsen med partierne på torsdag (i Udenrigspolitisk Nævn, red.), og så vil vi tage yderligere skridt derefter.

- Selvfølgelig er der ting, som den danske regering kan gøre, men det er også vigtigt, at vi gør det, der har den største effekt, og at vi drøfter det her nøje med Folketingets partier, siger Thorning.

Ifølge statsministeren er det også en god idé at afvente til torsdag med at blive mere konkret om sanktionsmulighederne, fordi Danmark fortsat forsøger at få svar på, hvorfor Tyrkiet har løsladt den 27-årige mand, der mistænkes for drabsforsøg på Lars Hedegaard.

Thorning erkender dog, at det er højst usikkert, om Tyrkiet nogensinde vil give Danmark de ønskede svar.

- Jeg vil ikke stå og være overoptimistisk i forhold til, om vi får yderligere svar. Det kan jeg da også godt have mine tvivl om. Men derfor synes jeg stadig, vi skal spørge, hvorfor denne person ikke længere er i tyrkisk varetægt.

- Det er ikke alene uacceptabelt, at han ikke længere er i tyrkisk varetægt, men at vi så ikke kan få en forklaring på, hvorfor han ikke er der, gør jo ikke sagen bedre, siger Thorning, som siger følgende om Hedegaard-sagens konsekvenser for det dansk-tyrkiske forhold:

- Det gør det i hvert fald ikke bedre, og tyrkerne skal vide, at vi tager den her sag særdeles alvorligt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip