Thorning: Juncker er den rigtige

Skrevet af admin

|

27/06/2014

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) begrunder fredag eftermiddag sin ja-stemme for luxembourgeren Jean-Claude Juncker som ny formand for EU-Kommissionen med, at han var den, der kunne få størst opbakning.

- Der var bred enighed om, at Jean-Claude Juncker er den rigtige person. Han har mulighed for at samle det nødvendige flertal, også i Europaparlamentet. Han kan hurtigt komme i gang med arbejdet, og derfor har jeg også støttet ham i dag, siger Thorning.

Hun glæder sig også over, at EU står til at få en daglig leder fra et lille land, som "forstår, at de store lande ikke skal bestemme det hele".

Thorning og de øvrige 27 stats- og regeringschefer skal til Bruxelles igen allerede 16. juli, hvor de møder Juncker til en uformel middag, få timer efter at han ventes at være blevet endeligt godkendt ved en hemmelig afstemning i Europaparlamentet.

Statsministeren siger, at det er målet, at man den aften også kan få sat navn på, hvem der skal besætte de øvrige topposter, der blive ledige i EU til efteråret - EU-præsidenten og udenrigschefen.

- Det er ikke kun for at sige tillykke til Jean-Claude Juncker med det nye job, men også for at diskutere vores prioriteter for de næste fem år med ham. Og også for at få resten af pakken på plads, siger Thorning.

Hun var en af 26 stats- og regeringschefer, der stemte for Juncker, da EU-topmødet i Bruxelles på britisk foranledning for første gang stemte om besættelsen af en EU-toppost.

Kun Storbritannien og Ungarn stemte imod. Statsministeren beklager, at det overhovedet var nødvendigt at stemme.

- Der var en afstemning, og det var vi ærgerlige over. Det havde været bedre, om vi kunne have truffet beslutningen med enstemmighed. Men det var ikke muligt.

- Jeg opfatter det ikke som og håber ikke, at det er et brud med Storbritannien. Vi har mange fælles interesser med Storbritannien, og jeg håber, at vi kan få klinket skårene. Og hvis der er noget, vi kan gøre for dansk side, vil vi gøre det.

- Det er ikke første gang, der har været nogle dramatiske begivenheder, og selvfølgelig kan vi komme ud på den anden side. Det har EU's kommissionsformand også et ansvar for, siger hun.

Som opfølgning på den bitre proces med valget af Juncker er det på britisk foranledning nu skrevet ind i topmødets konklusioner, at lederne skal drøfte valgproceduren inden næste gang.

- Der er mange, også ved bordet i dag, som ikke er helt overbeviste om, at processen har været helt fantastisk. Diskussionen har koncentreret sig om, at Det Europæiske Råd måske skal forberede sig bedre næste gang, siger statsministeren.

/ritzau/