Thorning: Juncker er et udmærket bud

Europas ledende socialdemokrater var meget fåmælte, da de lørdag formiddag ankom til minitopmøde hos den franske præsident, Francois Hollande, for at forberede sig på det store slag på et EU-topmøde torsdag-fredag i næste uge om EU's nye topfolk og politiske prioriteter.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var en af de eneste, der havde ord til pressen på vej ind. Og denne gang med sin hidtil mest klare opbakning til luxembourgeren Jean-Claude Juncker som ny formand for EU-Kommissionen.

- Nu må vi jo se på situationen. Jeg synes jo, at Juncker er et udmærket bud i denne her situation, fordi vi har brug for en person, der kan samle både Det Europæiske Råd og også Europaparlamentet, siger Thorning.

Derudover siger Thorning kun, at hun glæder sig til at diskutere "EU's fremtidige politikker, og hvem der skal være formand for kommissionen".

Af de øvrige 14 præsidenter, premierministre, udenrigsministre og partiledere er det kun initiativtagerne til mødet - den østrigske kansler, Werner Faymann, og den tyske vicekansler, Sigmar Gabriel - der vil udtale sig på vej ind til mødet.

Faymann afviser behændigt et spørgsmål om, hvorvidt den danske statsminister efter hans mening vil være et godt bud på en kandidat til det andet ledige topjob som EU-præsident.

- Jean-Claude Juncker var kandidat for den partifamilie, der fik flertal ved valget. Dermed har Jean-Claude Juncker også vores støtte som kommissionsformand, siger Faymann.

Den østrigske kansler siger også, at hans tyske partifælle og tidligere formand for Europarlamentet Martin Schulz, som også havde lagt offentligt billet ind på jobbet som kommissionsformand, bør "spille en vigtig rolle i fremtiden".

Men Faymann ønsker ikke at udtale sig om jobbet som EU-præsident.

Martin Schulz har heller ingen kommentarer på vej ind til mødet.

Hans tyske partileder, Sigmar Gabriel, og forbundskansler Angela Merkel bekræftede fredag over for tyske medier, at de har aftalt, at Schulz dropper sit forsøg på at blive Tysklands EU-kommissær til gengæld for et løfte om, at Merkels konservative partifæller i Europaparlamentet stemmer for at genvælge ham som formand for Europarparlamentet.

I mødet i Paris deltager desuden premierministrene fra Italien, Frankrig, Belgien, Tjekkiet, Rumænien, Slovakiet og Malta, udenrigsministrene fra Frankrig og Luxembourg samt lederen af det hollandske parti PvdA, som er juniorpartner i regeringskoalitionen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip