Thorning: Juncker kan samle et bredt flertal

Der er efterhånden næppe tvivl om, at den tidligere luxembourgske premierminister Jean-Claude Juncker bliver godkendt som kandidat til posten som EU-kommissionsformand på et EU-topmøde fredag.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger inden et formøde med de europæiske socialister og socialdemokrater, at Juncker er den person, som ser ud til at kunne samle et bredt flertal blandt EU's 28 stats- og regeringschefer.

- Jeg ser selvfølgelig Juncker som meget erfaren. Og så er han den person, som ser ud til at kunne samle bredt, både i Det Europæiske Råd, men også i Europaparlamentet.

- Når det er godt, er det, fordi vi har brug for en person, der kan bygge bro og hurtigt komme i gang med arbejdet. Og det er jeg overbevist om, at Juncker kan, siger hun.

Den britiske premierminister, David Cameron, er dog en indædt modstander af superføderalisten Juncker. Han har bebudet at gå hele vejen i sin modstand mod luxembourgeren og ventes derfor at bede om en afstemning om Juncker på topmødet.

Og det huer ikke statsministeren, at EU's næste kommissionsformand ikke findes i mindelighed blandt stats- og regeringscheferne, sådan som det hidtil altid har været tilfældet trods mange forudgående diskussioner.

- Det er jeg rigtig ærgerlig over. Storbritannien har brug for EU, men EU har også brug for Storbritannien, siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter:

- Jeg har hele tiden ment, at vi skal have en løsning, som alle kunne se sig selv i. Så det er jeg rigtig ærgerlig over. Og jeg håber stadig ikke, at det skal ske, at vi skal have en afstemning.

David Cameron er ikke kun imod den 59-årige Juncker, fordi han kræver nye, friske ansigter i spidsen for EU. Han opponerer også imod hele den proces, der har fået kørt Juncker i stilling som kommissionsformand.

Ifølge Lissabontraktaten skal udnævnelsen nemlig ske "under hensyntagen til" EU-parlamentsvalget. Det vandt de konservative med Juncker som spidskandidat, og et flertal i parlamentet har efterfølgende bakket op om ham.

/ritzau/

 

Dagens Gossip