Thorning kræver politisk løsning i Ukraine

Ukraines præsidentvalg søndag 25. maj kan bane vej for en politisk løsning af en alvorlig situation.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Hun drøfter Ukraine og store russiske gasleverancer til flere EU-lande med Norges borgerlige statsminister, Erna Solberg, som besøger Danmark 200 år efter Norges første grundlov i Eidsvoll og friheden fra Danmark.

- Det er dybt bekymrende, dét vi ser i Ukraine. Vi er meget enige om, at der kun er en politisk og ikke en militær løsning på denne konflikt. Vi ser frem til, at der er valg på søndag 25. maj. Datoen bliver helt afgørende for Ukraines fremtid, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Det centrale lige nu er at undgå enhver form for optrapning af situationen i Ukraine og at afholde et ordentligt valg. Vi kom naturligvis også til at tale om EU's energisikkerhed. Vi ønsker en situation, hvor EU bliver mindre afhængig af russisk gas. Det kan Norge i stærk grad bidrage til.

Mens Vesten skal fordømme Ruslands handlinger i Ukraine, skal man samtidig kræve reformer af Ukraine og respektere mindretal, fastslår Helle Thorning-Schmidt.

Norges statsminister hæfter sig ved, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har sagt, at han respekterer Ukraines valg. Før har Putin affejet valgets betydning. I Ukraine er udenrigsministrene, danske Martin Lidegaard (R) og norske Børge Brende, påpeger hun.

- Vi har talt om Ruslands folkeretsbrud. Vi er helt enige om, at dét, de har gjort, må få konsekvenser. Det internationale samfund må stå sammen i reaktionerne mod Rusland, siger Erna Solberg.

- Det er ikke let at gennemføre et perfekt valg, når man har den type pres, som der har været de seneste måneder. Det er vigtigt at få en folkevalgt præsident igen i Ukraine, siger Erna Solberg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip