Thorning: Kun få Syrien-flygtninge kan få familien med

Danmark har åbnet dørene for de flygtninge, der er rejst væk fra det borgerkrigsramte Syrien. Men det har indtil nu været usikkert, om disse syriske flygtninge kan føre familien sammen i Danmark.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) slår tirsdag i sin åbningstale i Folketinget fast, at regeringen vil begrænse adgangen til familiesammenføring, da borgerkrigen i Syrien er en ekstraordinær situation.

- En flygtning, der er i Danmark under midlertidig beskyttelse, skal ikke have krav på at få familien hertil det første år, efter han eller hun har fået opholdstilladelse, siger Thorning i sin tale.

Regeringen har valgt at give syrere på flugt midlertidig opholdstilladelse i Danmark på grund af den militante gruppe Islamisk Stats hærgen i både Syrien og det nordlige Irak, der har drevet millioner på flugt.

Thorning slår i talen fast, at Danmark "selvfølgelig skal tage imod mennesker, der flygter fra krig og rædsel". Men reglerne for asyl skal samtidig strammes.

Regeringen vil dog tage højde for, at den blodige borgerkrig muligvis fortsætter.

- Hvis konflikten i hjemlandet trækker ud, så kan opholdet blive forlænget. Og så kan man få ægtefælle og børn til Danmark, siger hun.

- Men der er heldigvis konflikter, som bliver løst. Så mennesker kan vende hjem igen. Det skal vores asylregler tage højde for.

Alene i august søgte omkring 2300 personer om asyl i Danmark. Det er det højest registrerede antal i fire et halvt år.

/ritzau/