Thorning leder efter billetsælgende problemknuser

Det bliver ikke nogen let opgave for den socialdemokrat, der skal overtage posten som skatteminister efter den nye radikale leder, Morten Østergaard. Det vurderer Dagbladet Informations politiske redaktør, Casper Dall.

For vedkommende skal både være en problemknuser og en billetsælger, og det kan være svært at få øje på en med begge de kvalifikationer blandt de socialdemokrater på Christiansborg, der ikke allerede er ministre.

- Jeg synes ikke, at der er en soleklar kandidat, der skiller sig ud i feltet, hvis man kigger ned i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

- Helle Thorning har jo også haft et stort forbrug af ministre i løbet af sin tid som statsminister, så på den måde har hun haft mange igennem ministersystemet, siger han til Ritzau.

Der er dog en række personer, som ifølge Dall sandsynligvis indgår i Helle Thornings-Schmidts overvejelser. Det gælder blandt andet den nuværende skatteordfører, Thomas Jensen.

- Han er et godt bud, fordi han har været skatteordfører i en del år og har meget indsigt i området og kan starte fra dag et, siger Casper Dall og fortsætter:

- Så er der en Mette Reissmann. Hun virker til at være relativ loyal over for Helle Thornings projekt. Selv om Reissmann ikke har mange års parlamentarisk erfaring, tror partiet på hende, og så er hun kvinde. Det kan være vigtigt i forhold til kønsbalancen på ministerholdet.

Flere medier nævner desuden erhvervsordfører Benny Engelbrecht, udenrigsordfører John Dyrby Paulsen og tidligere justitsminister Morten Bødskov som mulige kandidater.

Det mest sandsynlige er, at den nye skatteminister kommer fra erhvervsminister Henrik Sass Larsens morgenmadsklub, som er den største af de tre såkaldte kaffeklubber i folketingsgruppen, vurderer han:

- Der vil man kunne finde nogle af hardlinerne, og det er måske også det, der er brug for, når man begynder at kigge på kvalifikationer.

Da Dan Jørgensen tidligere på året blev udnævnt til fødevareminister, vakte det en del murren i krogene i folketingsgruppen. Flere følte sig forbigået, og blandt andet derfor er det ikke sandsynligt, at statsministeren vil hente en person uden for gruppen, vurderer Caspar Dall.

- Derudover er der også kun et år til et folketingsvalg, så det er meget sandsynligt, at det bliver én, der kender til livet som politiker allerede, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip