Thorning mod Pia K? Folketingsformand vælges fredag

Det bliver fredag, formentlig over middag, at det afgøres, hvem der skal være formand for Folketinget.

Det oplyser Folketingets Administration, efter at gruppeformændene for de forskellige partier er blevet enige om, hvordan det nye Folketings første tid skal tilrettelægges.

Der er lagt op til, at det godt kan blive et spændende valg, for selvom de borgerlige partier har flertal i Folketinget, er det ikke klart, om de er enige om en kandidat til den prestigefyldte post.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ønsker Dansk Folkepartis tidligere formand, Pia Kjærsgaard, på posten, men de øvrige borgerlige partier, Liberal Alliance og Konservative, har endnu ikke meldt, om de støtter hende.

Søndag bekendtgjorde den netop afgåede statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), at hun - til manges overraskelse - vil indtage partiets plads i Folketingets Præsidium, og hun afviste ikke at være kandidat til formandsposten.

- Det kan man aldrig vide, lød det fra Thorning.

Posten som Folketingets formand anses som en af de mest prestigefyldte i landet, selvom den ikke som sådan er en magtfuld position.

Formandens arbejde er at sikre, at møderne i folketingssalen foregår i god ro og orden, og at der er gode arbejdsforhold for folketingsmedlemmerne.

Samtidig er han eller hun - der har dog endnu aldrig været en kvinde på posten - øverste chef for de cirka 400 ansatte i Folketingets Administration.

Formanden skal have et flertal af medlemmerne bag sig, og det betyder normalt, at posten besættes af et erfarent medlem fra det største regeringsparti.

Således har Mogens Lykketoft (S) været formand de seneste fire år, og før ham sad Venstre-mændene Thor Pedersen, Christian Mejdahl og Ivar Hansen.

Sidst, der var spænding om valget, var i 1998, hvor der måtte lodtrækning til. Den faldt ud sådan, at Ivar Hansen vandt posten for næsen af socialdemokraten Birte Weiss.

/ritzau/

 

Dagens Gossip