Thorning møder den franske præsident før EU-topmøde

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) drøfter lørdag i Paris næste uges EU-topmøde med partifællen, den franske socialistiske præsident, François Hollande.

Ved mødet deltager også de andre socialdemokratiske stats- og regeringschefer fra Belgien, Italien, Rumænien, Slovakiet, Tjekkiet og Østrig.

Formålet med mødet er ifølge Statsministeriet at drøfte de prioriteter og rammer, som er på dagsordenen 26.-27. juni ved EU-topmødet i Bruxelles, og som skal være retningsgivende for EU's arbejde i de kommende år.

På topmødet skal EU's 28 stats- og regeringschefer også snakke om, hvem der skal være EU-Kommissionens ny formand i stedet for José Manuel Barroso.

De Konservative fik flest stemmer ved EU-parlamentsvalget. De har Jean-Claude Juncker, som var Luxembourgs premierminister fra 1995 til 2013, som deres spidskandidat. Han støttes af EU-Parlamentets socialdemokrater.

Jean-Claude Juncker støttes også af partifællen, den tyske forbundskansler Angela Merkel. Hun mødte torsdag Thorning ved en arbejdsfrokost i Berlin. Thorning og Merkel gled elegant udenom flere presseforlydender om, at den danske statsminister nævnes som kandidat til en toppost i EU.

Thorning har været bragt i spil som afløser for Herman Van Rompuy, der siden 2009 har været formand for Det Europæiske Råd med ansvar for at holde topmøder.

Efter mødet med Merkel afviste Thorning endnu en gang, at hun er kandidat. Hun vil gerne opstille ved folketingsvalget for at blive genvalgt som statsminister, lød det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip