Thorning og Löfven indgår pagt om EU-vækstplan

EU skal bruge sin milliardstore investeringsplan på at fremme en sikker og grøn energisektor i Europa. Der skal især gives penge til ny teknologi, som har potentiale til både at skabe vækst og nedbringe udslippet af CO2.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og den svenske statsminister Stefan Löfven i et fællesbrev til EU's præsident, Donald Tusk.

Brevet kommer kort før EU-topmødet torsdag, hvor EU-landenes regeringschefer skal diskutere den investeringspakke på 2350 milliarder kroner, som Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, i slutningen af november lagde frem.

Helle Thorning-Schmidt håber, at investeringsplanen vil blive omsat til konkrete projekter, der kan skabe vækst og arbejdspladser i hele Europa.

- Jeg byder EU-Kommissionens investeringsplan velkommen. Siden krisens start er investeringerne dalet i Europa. Det skal vi gøre noget ved, siger Helle Thorning-Schmidt i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Investeringsplanen er dog af kritikere blevet kaldt et luftkastel, fordi det især er store private investeringer, der skal drive værket på en lille bund af offentlige lånegarantier.

Kommissionen stiller garanti for 119 milliarder kroner, Den Europæiske Investeringsbank (EIB) kommer med 37 milliarder - og herefter skal et beløb 15 gange så stort lokkes ud af private investorer som pensionskasser og lønmodtagerfonde.

Pengene skal bruges til infrastruktur inden for energi, transport, it, forskning og uddannelse.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager har tidligere fastslået, at Danmark næppe vil få nogen stor andel af de projekter, som investeringsfonden skal sætte i gang, fordi Danmark i de seneste år har haft høje offentlige investeringer.

Helle Thorning-Schmidt mener dog, at Danmark har klare interesser i investeringsplanen - alene fordi der vil være danske arbejdspladser i, at samhandelspartnerne får mere gang i hjulene.

- I de fleste tilfælde vil vi nok kunne skaffe billigere finansiering selv. Men vi skal selvfølgelig se på, om der også er gode danske projekter, som kan få finansiering fra investeringsfonden.

- Vi synes især, at der er rigtig godt potentiale for at investere i energiinfrastruktur og energieffektivitet. Det vil også være et godt afsæt for danske virksomheder, der er stærke, når det gælder grønne løsninger, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip