Thorning om asylregler: De her stramninger er stramninger

Regeringen har ikke "oversolgt" stramningerne i asylpolitikken, som skal være med til at dæmme op for det stigende flygtningepres mod Danmark.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), selvom størstedelen af de syriske flygtninge, der ankom til Danmark sidste år, var individuelt forfulgte flygtninge, som derfor ikke er omfattet af de nye strammere asylregler.

- Det er jeg helt uenig i. Vi har hele tiden været meget klare omkring, at det her gjaldt for dem, der ikke var individuelt forfulgte. Det vil sige, at det gælder for nogen, men ikke for alle, siger Helle Thorning-Schmidt.

Den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, påpegede i weekenden, at "rigtig mange" af de syriske flygtninge vil gå helt fri af regeringens bebudede stramninger.

I 2013 fik 1382 syrere asyl i Danmark. 1046 af dem fik status som individuelt forfulgte konventionsflygtninge og ville derfor ikke være omfattet af de nye strammere regler, skriver Politiken mandag.

Tendensen til, at klart de fleste får asyl som konventionsflygtninge i henhold til FN's flygtningekonvention, er fortsat i årets første otte måneder, hvor 2100 af det samlede antal opholdstilladelser på 3426 er givet til flygtninge, der opfyldte betingelserne for at blive konventionsflygtninge

Men statsministeren kalder opgørelsen for "et øjebliksbillede" og afviser, at man uden videre kan overføre den tendens til de mange flygtninge, som i øjeblikket søger mod Danmark.

- Der er ikke nogen, der kan sige noget om, hvordan tallene for 2014 ender. Men der er ikke nogen tvivl om, at de her stramninger er stramninger, og det vil forhåbentlig have en effekt på, hvor mange der kommer til Danmark.

- Når det er vigtigt, så er det fordi, at vi gerne vil kunne håndtere opgaven ordentligt og sikre, at kommunerne kan tage ordentligt imod flygtninge, siger Thorning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip