Thorning om kontanthjælp: V-kampagne er misvisende

Seks kroner i timen for at gå fra kontanthjælp til et lavtlønsjob er ikke en tilstrækkelig stor gevinst.

Det mener Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, som i sit indlæg i spørgetimen tirsdag gik hårdt til regeringens politik, når det gælder skat og kontanthjælp.

- Statsministeren udtrykker glæde over, at man kan få 1000 kroner ekstra om måneden for at gå fra kontanthjælp til et lavtlønsjob. Det svarer til seks kroner i timen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser samtidig til et nyt svar fra Beskæftigelsesministeriet, som viser, at det for ægtepar på kontanthjælp kan være svært at få meget mere end 1000 kroner ud af at komme i job.

Skal ægteparret eksempelvis have 1500 kroner ud af, at den ene får et arbejde, så kræver det et job, der giver 37.800 kroner i lønningsposen. Det skyldes, at ægtefæller har pligt til at forsørge hinanden.

Den enes kontanthjælp aftrappes derfor i takt med, at den anden får mere i lønningsposen.

Derfor vil Venstre øge beskæftigelsesfradraget, så især danskere i lavtlønsjob får lov til at beholde en større andel af deres lønindtægt. Samtidig vil partiet indføre et "moderne kontanthjælpsloft", som skal begrænse, hvor meget man kan få udbetalt i kontanthjælp.

Partiet vil dog fortsat ikke oplyse, hvordan kontanthjælpsloftet præcist skal indrettes. Og det møder kritik fra statsministeren:

- Hvad er Venstres politik? Vi har fået at vide, at der skal være et moderne kontanthjælpsloft. Hvad betyder det? siger Helle Thorning-Schmidt, der anklager Venstre for at forplumre debatten med uklar politik og forkerte tal.

Ifølge Thorning er 1000 kroner ekstra om måneden incitament nok til at tage et job:

- Venstre påstår i en stort anlagt annoncekampagne, at det ikke kan betale sig at arbejde. Men det er misvisende, for det kan betale sig at tage et arbejde. Så Venstre tager fejl i deres kampagne, siger Thorning.

Hun erkender dog, at der trods skattereformen fortsat er 14.000 danskere, som ikke har "en konkret gevinst ved at gå på arbejde". Det er en bevidst politisk prioritering, lyder det fra statsministeren:

- Vi ønsker ikke, at børn skal leve i fattigdom. Derfor er det altid en afvejning, hvor meget forsørgere skal have i kontanthjælp, siger Thorning.

Hverken Thorning eller de fremmødte journalister fik tirsdag svar på, hvordan Løkke vil indrette kontanthjælpsloftet, selvom det er halvandet år siden, at Venstre lancerede idéen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip