Thorning om Merkel-besøg: Vi skal tale om Femern-aftale

Når den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), tirsdag får besøg af den tyske kansler, Angela Merkel, så skal der snakkes om Femern-forbindelsen mellem de to lande.

Det siger Thorning mandag i forbindelse med, at hun har besøgt to arbejdspladser på Lolland og Falster.

- Vi har arbejdet kraftigt for den Femern-forbindelse i mange år. Nu står vi lige foran. Vi skal gå de sidste skridt. Det betyder, at jeg kommer til at nævne det, når jeg møder kansler Merkel tirsdag.

- Det er et vigtigt projekt for hele landet, men særligt for den her del, fordi det vil skabe mere vækst og flere arbejdspladser, siger Thorning om projektet omkring sænketunnelen over Femern Bælt mellem Rødby og Puttgarden.

Det er første gang, at Merkel kommer på officielt besøg hos Thorning, og det er første gang siden sit tiltrædelsesbesøg i 2006, at den tyske kansler besøger København.

Femern-forbindelsen har været til debat i både danske og tyske medier, efter at prisen for projektet flere gange er steget.

Det danske lovforslag om anlæg og drift af Femern-forbindelsen venter kun på en sidste behandling i Folketinget, inden det kan vedtages. Tredjebehandlingen finder sted tirsdag - altså på dagen, hvor Merkel er i Danmark.

Aftalen mellem Danmark og Tyskland indebærer, at Danmark afholder udgifterne for forbindelsen.

Tyskland skal sørge for, at infrastrukturen på den anden side af grænsen bliver udbygget, så den kan håndtere en forventet øget trafik. Dermed står tyskerne altså også over for at skulle bruge et større milliardbeløb på anlægsopgaver.

I sidste uge var der politisk debat om Femern-forbindelsen i Tyskland.

Her afviste Forbundsdagens udvalg for trafik og digital infrastruktur et forslag fra venstrefløjspartiet Die Linke og miljøpartiet Die Grünen, der påbød regeringen at genforhandle den aftale, der er indgået.

Dermed bakker den tyske regering fortsat op om Femern-forbindelsen og den aftale, som man har indgået med Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip