Thorning om migration: Der er ingen lette løsninger

Skrevet af admin

23/04/2015

Mest læste i dag

Det kommer til at tage tid at løse migrationsproblemet i Middelhavet, lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på vej ind til et hasteindkaldt topmøde i Bruxelles torsdag med migration på dagsordenen.

- Det er nok vigtigt, at vi ikke forsøger at bilde nogen ind, at der er nogle lette løsninger. Det er et langt, sejt træk, siger hun på vej ind til mødet.

- Primært skal vi patruljere ved grænserne, men vi skal også redde menneskeliv, siger statsministeren.

Hun levner ingen tvivl om, at Danmark har i sinde at bidrage, hvis torsdagens hasteindkaldte topmøde som ventet beslutter at skrue op for den særlige Triton-operation, der står for kystbevogtningen ud for Italien.

Men hun ønsker endnu ikke at komme med detaljer om et kommende dansk bidrag.

- Vi bidrager allerede til Frontex og Triton. Og vi kommer også til at bidrage yderligere, siger Thorning og nævner som muligheder danske bidrag til overvågning, med mandskab i land som hjælp til for eksempel at registrere og indlogere flygtninge.

Statsministeren afviser flere hjælpeorganisationers ønske om, at EU-lederne også skal beslutte decideret at genoptage en mere aktiv eftersøgnings- og redningsoperation som den, Italien tidligere stod bag.

- Det primære mål er at vogte grænserne. Det kommer vi også til at kunne gøre i bedre omfang. Men det er klart, at når vi fordobler vores økonomiske indsats, kommer vi også til at redde flere menneskeliv, siger Thorning-Schmidt.

Statsministeren vil også bruge topmødet til at tale for at hjælpe i Afrika, så folk i mindre grad får anledning til at søge mod Europa. Derfor opfordrer hun til, at andre EU-lande gør som Danmark og øger deres udviklingsbistand til 0,7 procent af BNP.

Det ekstraordinære topmøde blev indkaldt, efter at en båd i weekenden kæntrede ud for Libyens kyst, hvor 800 mennesker ifølge FN mistede livet.

I år har flere end 1500 mennesker allerede mistet livet på det åbne hav i forsøget på at nå Europas kyster.

/ritzau/