Thorning sadler om: Valgresultatet er pænt

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

"Meget tyder på, at vi går mærkbart tilbage. Jeg er ikke tilfreds".

Sådan lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun lidt i klokken 22 tirsdag aften indtog scenen på spillestedet Vega i København for at tale til sine partifæller.

Det skete på et bagtæppe af massivt fejlagtige meningsmålinger - såkaldte "exit-prognoser" bragt hos Danmarks Radio.

Ifølge de første prognoser stod Socialdemokraterne til læsterlige vælgertæsk, men det viste sig efterfølgende, at Socialdemokraterne blev landets største parti på kommunalt plan, målt på antallet af stemmer.

Og nu sadler statsministeren så om:

- Det er et pænt resultat, det er der ikke nogen tvivl om, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Særlig med de forudsigelser, der har været i de seneste mange, mange måneder. Det siger jo nok også lidt om tonelejet omkring de her meningsmålinger, siger hun.

Spørgsmål: Ville du sige det samme i dag?

- Da stemmerne var talt op, havde vi jo et lidt pænere valg, end vi kunne se i aftes. Det viste sig, at vi bliver det største kommunale parti, og det er vi selvfølgelig rigtig tilfredse med, siger hun.

- Jeg ville måske ikke have sagt "mærkbart tilbage", siger hun.

- Men en tilbagegang, det er det, når man mister borgmesterposter. Og det synes jeg ikke, at man skal prøve at skjule. Det er særligt ærgerligt for dem, der mister posterne. Det ville jeg gerne sige til vores bagland, forklarer statsministeren.

- Det viser vel to ting: Man skal nok tage de meningsmålinger med et gran salt, og man ikke skal undervurdere Socialdemokraterne.

Spørgsmål: Er det ikke lidt uprofessionelt af dig at sige sådan noget så tidligt?

- Nej, det er det ikke. Det kan godt være, at I synes, at jeg skulle have belagt mine ord anderledes, men vi er gået tilbage. Men vi synes også, at vi har fået et fornuftigt resultat.

Spørgsmål: Er der behov for at regulere brugen af exit-polls?

- Det er jeg ikke så optaget af. Men jeg håber, at alle medier - inklusiv Danmarks Radio - drager deres konklusioner af det her.

/ritzau/