Thorning sagde hurtigt farvel til dronningen

19/06/2015 10:12

admin

Nyheder

Mest læste i dag

På en regnvåd Amalienborg Slotsplads havde en mindre forsamling af nysgerrige borgere fredag taget opstilling for at se den afgående statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ankomme til det rituelle farvelbesøg hos dronning Margrethe.

Men de nysgerrige fik nu ikke meget at se. Thorning kørte blot ind på slottet i en bil med tonede ruder, og under ti minutter senere forlod hun igen Amalienborg uden så meget som at rulle bilruden ned.

Men hoffet bekræfter over for Ritzau, at Thorning har meddelt monarken, at regeringen ikke længere har flertal, og senere i dag vil partilederne så få besked om, hvornår de skal indfinde sig til den såkaldte dronningerunde.

På baggrund af de råd, som dronningen modtager af Folketingets partier, kan hun gøre to ting:

Enten kan hun udpege den person, der har flest mandater bag sig, som forhandlingsleder, eller også kan hun pege direkte på en person, som får til opgave at danne en ny regering med sig selv som statsminister.

Vælger dronningen at udpege en forhandlingsleder, skal forhandlingslederen forsøge at få et flertal bag sig, der er stort nok til at danne en ny regering – eller sikre, at der ikke er et flertal imod regeringen.

Lykkes det ikke, kan man forestille sig en dronningerunde mere.

Dronningens rolle i regeringsdannelsen er af fuldstændig formel karakter.

/ritzau/