Thorning står fast: Mindst 30 procent skal sige nej

Skrevet af admin

20/05/2014

Dagens topnyheder

Når danskerne søndag skal stemme om patentdomstolen, så kan det ende med, at Danmark tilslutter sig, selvom der er er flere nej-stemmer end ja-stemmer.

Nej-sigerne skal nemlig udgøre mindst 30 procent af de stemmeberettigede vælgere. Ellers tilslutter Danmark sig alligevel den europæiske patentdomstol.

Det er bestemmelserne i grundloven, og de ligger fast, fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Folketingets spørgetime.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, vil ellers gerne have statsministeren med på en aftale om, at Danmark kun tilslutter sig patentdomstolen, hvis det bliver "et ægte ja".

- Jeg er 100 procent enig med statsministeren i, at man skal stemme ja til patentdomstolen. Men jeg tror, det er vigtigt at respektere, at et nej er et nej, og et ja er et ja, siger Løkke.

Han sætter alvorlige spørgsmålstegn ved, hvad det vil betyde for danskernes opbakning til EU, hvis ikke man fra Christiansborgs side respekterer flertallets beslutning.

Samme melding kommer fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som har svært ved at forstå, at regeringen ikke vil respektere afstemningsresultatet - også selvom for få vælgere møder frem ..

Statsministeren holder dog fast på grundlovens bestemmelser om, at der skal være et flertal, som samtidig udgør mindst 30 procent af vælgerne, før Danmarks deltagelse i patentdomstolen droppes.

- Det er det, der står i grundloven, og den er jo god.

- I forhold til afstemningen respekterer vi grundlovens bestemmelser. Og jeg undrer mig såre over, at Venstre har valgt en holdning i den her sag, der afviger fra grundlovens bestemmelser, siger hun.

De Konservatives formand, Lars Barfoed, er enig med statsministeren i, at et simpelt flertal mod dansk deltagelse ikke er nok til at tilsidesætte flertallet bag patentdomstolen i Folketinget.

- Sådan er det, og det er jeg helt enig med statsministeren i, at sådan må det være. Alt andet vil være i strid med grundlovens ord og grundlovens ånd, siger Barfoed.

/ritzau/