Thorning: Svær men rigtig beslutning at sende F16-fly

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er glad for, at Folketinget efter en kort udsættelse har givet grønt lys til at sende syv danske F-16-fly på vingerne i kamp mod Islamisk Stat, IS.

- Vi bidrager allerede diplomatisk og humanitært, men nu bidrager vi også militært. Det er en svær beslutning, men også en rigtig beslutning, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt umiddelbart efter afstemningen torsdag formiddag, hvor 94 stemte for og 9 stemte imod.

- Der står en række dygtige mennesker, som nu kan tage af sted med Folketingets opbakning, og det er vigtigt, tilføjer statsministeren.

Det var forventet, at beslutningen allerede ville blive vedtaget onsdag aften, men det blev udskudt, da de borgerlige partier ønskede en afklaring om, hvor vidt der ville være tale om landsforræderi, hvis danske jihadister skyder mod de udsendte danske soldater.

Partierne ville blandt andet vide, om de eventuelle danske jihadister skulle dømmes efter terrorparagraffen eller landsforræderiparagraffen.

Statsministeren siger, at der altid er lidt fnidder i Folketinget, men hun vil ikke debattere spørgsmålet nærmere.

- Vi har dommere til at afgøre den slags spørgsmål, siger hun.

De borgerlige partier Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance valgte da også at stemme for beslutningsforslaget, selv om de ikke havde fået et uomtvisteligt svar på deres spørgsmål.

Flyene skal i første omgang være udsendt et år med mulighed for forlængelse i kampen mod IS, som Helle Thorning-Schmidt kalder for en rædselsfuld terrororganisation. Hun forventer ikke, at missionen bliver suppleret op af danske landtropper.

- Det ligger bestemt ikke i kortene, siger statsministeren.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip