Thorning til Ukraine: Tilbuddet bliver ikke bedre

Ukraine skal ikke forvente at blive kurtiseret med større løfter og gaver fra EU's side. Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fredag på et pressemøde efter topmødet i Bruxelles.

Hun understreger, at det stående tilbud til Ukraine om en handels- og associeringsaftale forbliver, som det står i dag. Der bliver altså ikke tale om at forbedre eller udvide tilbuddet eller at slække på kravene.

- Vi vil ikke gå ind i en overbudspolitik. Det handler ikke om at tilbyde flere penge eller stille færre krav til Ukraine. Det, vi har tilbudt Ukraine, er et ægte partnerskab med Europa.

- Det er nu, Ukraines ledere skal slå til, hvis de vil være med til det. Jeg er ikke i tvivl om, at det er i Ukraines langsigtede interesse at gå ind i den aftale, siger hun.

Aftalen med Ukraine er ikke kommet videre de seneste uger, siden forhandlingerne kollapsede i slutningen af november på et topmøde i Vilnius i Litauen.

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, sprang i sidste øjeblik fra og droppede at skrive under på aftalen, der ellers lå klar på bordet. Det satte gang i voldsomme demonstrationer i Ukraines hovedstad, Kijev.

Efter fredagens møde i Bruxelles understreger Helle Thorning-Schmidt, at det er en hjælp til Ukraines befolkning, at EU fortsat holder døren åben.

- Det tilbud, Ukraine fik, er et godt tilbud. EU har ikke noget at skamme sig over, siger hun.

Direkte adspurgt vægrer Thorning sig ved at sige, om der er en chance for, at EU's handels- og associeringsaftale med Ukraine kan underskrives i 2014.

- Jeg ved ikke, hvor realistisk det er. Men jeg synes da, at vi har lov til at håbe. Og det, der er signalet fra vores topmøde i dag, er, at døren stadig er åben til Ukraine, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip