Thorning: Vi har ikke noget nævneværdigt hængekøjeproblem

Skrevet af admin

14/04/2015

Mest læste i dag

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har advaret mod en økonomisk maveplasker. Og den radikale leder, Morten Østergaard, har talt for en højere pensionsalder.

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ser slet ikke det samme presserende behov for økonomiske reformer med sigte på dansk økonomi i årene efter 2025, som hendes partilederkolleger har slået til lyd for.

Det slår hun fast tirsdag efter Folketingets spørgetime.

- Vi skal ikke have en 2025-plan nu. Det er for tidligt, siger statsministeren.

- På et tidspunkt skal vi have en 2025-plan, men jeg vil godt sige det generelle om en økonomiske politik, at vi har ikke nogen nævneværdig hængekøje, hvis vi bare lader være med at bruge for mange penge.

Begrebet "hængekøje" bliver brugt om de forventede underskud på de offentlige finanser efter 2020.

Her begynder de små årgange for alvor at skulle forsørge de store, med det resultat at grafen over den offentlige saldo får form som en hængekøje bestående af store underskud.

Men alligevel mener Helle Thorning-Schmidt altså ikke, at tiden er inde til at begynde at planlægge sig ud af det problem.

- Vi er begyndt at overholde budgetterne. Det gjorde man ikke tidligere. Der bliver ikke nogen ubetalte regninger, lyder det fra statsministeren.

- Hvis man lader være med at bruge for mange penge, har man ikke nogen udfordringer, tilføjer hun.

Statsministeren kan hente delvis opbakning til sine synspunkter hos de økonomiske vismænd, der har regnet sig frem til, at dansk økonomi er holdbar på lang sigt trods de ventede underskud fra 2020 og frem til omkring 2040.

Det ændrer dog ikke på, at de ventede underskud i årene efter 2020 vil være i strid med både den danske budgetlov og EU's regler.

/ritzau/