Thorning: Vi skubber elreform for at skabe vækst

Regeringen har valgt at udskyde en ellers lovet reform af elmarkedet, som skal gøre det lettere for elkunderne at skifte leverandør, fra 2015 til marts 2016, fordi man hellere vil bruge pengene på at skabe vækst, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

På grund af en ændret opgørelse af betalingsmetoder ville reformen give staten færre indtægter på i alt en milliard kroner i det år, hvor den bliver gennemført. Men Thorning prioriterer altså anderledes.

- Vi har hele tiden en balance, hvor vi understøtter økonomien. Økonomien er endnu ikke selvbærende, og væksten er ikke som den skal være, selvom beskæftigelsen går bedre, og ledigheden falder.

- Og derfor understøtter vi økonomien med vores politik, og det er det eneste rigtige at gøre, når væksten skal have et ordentligt skub. Og derfor har vi besluttet, at det ikke er i 2015, vi gennemfører denne her model, men i 2016, siger Thorning.

Venstre, Liberal Alliance og Konservative har kritiseret regeringen for at udskyde reformen. I lovforslaget, der følger reformen, står der, at regeringen har valgt at udskyde den for ikke at komme i karambolage med EU's regler for budgetunderskud.

Partierne mener, at det udstiller regeringens utroværdige økonomiske politik. Regeringen går lige til grænsen for, hvor stort underskuddet på de offentlige finanser må være, nemlig 3,0 procent af bruttonationalproduktet, og har derfor ikke engang råd til at gennemføre sine egne forslag.

Det blev derfor også et tema under den månedlige debat i folketingssalen mellem partilederne tirsdag. Venstres formand Lars Løkke Rasmussen mener ikke, at regeringen skaber hverken vækst eller arbejdspladser.

- Det er tankevækkende, at regeringen selv skubber et lovforslag, som regeringen selv har ønsket skulle træde i kraft i 2015, til 2016, med den udtrykkelige henvisning, at der ikke er plads til det, fordi man så kommer i strid med EU-reglerne, fordi man har spændt buen til det allerhårdeste.

- Og når man så begynder at se på, hvad de ellers begynder at efterlade sig af uløste problemer, så tegner der sig et billede af en økonomisk platform under regeringen, som begynder at krakelere, siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip