Thorning vil bremse ufaglært udenlandsk arbejdskraft

Skrevet af admin

08/04/2014

Mest læste i dag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) løfter nu sløret for endnu et regeringens vækstinitiativer, som vil blive præsenteret senere i denne uge.

Det handler om at målrette rekruttering af international arbejdskraft, fastslår Helle Thorning-Schmidt i Folketingets spørgetime:

- Mangel på kvalificeret arbejdskraft må ikke være en bremseklods for, at danske virksomheder kan vokse og skabe arbejdspladser. Eller for at vi kan tiltrække udenlandske investeringer til Danmark.

- Derfor vil vi målrette de ordninger, vi har til at rekruttere international arbejdskraft. De skal naturligvis være rettet mod netop den arbejdskraft, vi mangler i Danmark.

- Vi skal derimod ikke have udenlandsk arbejdskraft til landet, som stiller sig op i køen ved siden af danske ledige, siger Helle Thorning-Schmidt.

Udmeldingen kommer, mens diskussionerne om udenlandske arbejdstageres adgang til danske velfærdsydelser fortsat splitter partierne på Christiansborg.

Men ifølge Helle Thorning-Schmidt vil regeringen netop målrette ordningerne, så det ikke i så høj grad bliver ufaglært arbejdskraft med stor risiko for arbejdsløshed og lave lønninger, der hentes til Danmark.

- For eksempel skal green card-ordningen ikke bruges til at rekruttere medarbejdere til rengøringsbranchen eller til arbejde i kiosker. Men til at skaffe højtuddannet arbejdskraft, der kan bruge deres kvalifikationer i Danmark, siger Thorning og tilføjer:

- Green card-ordningen må aldrig blive brugt som social dumping. Og det vil regeringens udspil modvirke. Det skal heller ikke være muligt, at en virksomhed kan hente udlændinge uden for EU til at besætte danske job, der er ramt af en arbejdskonflikt.

Ifølge statsministeren skal regeringens initiativ ses som et værn om den danske model og om danske lønmodtageres rettigheder.

Beskæftigelsesministeriet har lavet analyser, der viser, at cirka 68 procent af greencardhaverne i 2012 var beskæftiget inden for brancher, der normalt forbindes med ufaglært arbejdskraft, eksempelvis hoteller, restauranter og rengøring.

/ritzau/