Thorning vil ikke oplyse om USA har lov til aflytning

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) måtte svare på en stribe spørgsmål om USA's aflytninger i Europa, da hun mandag holdt ordinært pressemøde.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt er der ikke tegn på, at USA har gennemført "ulovlige" aflytninger i Danmark. Men journalisterne kunne ikke få et klart svar på, om regeringen har givet USA lov til at gennemføre aflytninger.

- Jeg hverken kan eller vil kommentere samarbejdet mellem efterretningstjenesterne. Sådan må det være, når det handler om efterretningsarbejde.

Spørgsmål: Tillader I overvågning af danskere?

- Jeg vil ikke kommentere efterretningssamarbejder, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt, som fastslår, at der er "meget klare regler for aflytning, og dem følger vi til punkt og prikke".

Statsministeren lader det dermed stå åbent, om Danmark har givet den amerikanske efterretningstjeneste lov til at aflytte personer i Danmark.

Regeringen er i forvejen blevet kritiseret for at tage for let på aflytningerne, der angiveligt blandt andre har ramt Tysklands kansler, Angela Merkel, og ført til skarp kritik af USA fra europæiske politikere.

Thorning vil dog ikke svare på, om det vil være problematisk, hvis hun selv eller andre danskere er blevet aflyttet, som det måske er sket med Merkel.

- Jeg vil ikke gå ind i en diskussion af den karakter. Jeg synes jo, at det er rigtig vigtigt, at vi har en efterretningstjeneste. Vi kan ikke bekæmpe terror uden at have en efterretningstjeneste, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dermed undgår statsministeren at kritisere USA, som Danmark har et meget tæt forhold til.

Danmark har deltaget i krige med USA i Irak, Afghanistan og Libyen, og det vakte opsigt, da Thorning for to måneder siden var meget hurtig til at støtte et amerikansk angreb i Syrien uden om FN.

Et angreb, som mange andre europæiske lande vendte sig i mod.

Helle Thorning-Schmidt afviser dog, at regeringen ikke har sagt fra over for de amerikanske aflytninger.

- Jeg kan ikke genkende billedet af, at Danmark ikke skulle have været aktiv i denne her sag. Vi har reageret direkte i forhold til Obama. Vi har været meget aktive i den sag. Jeg har været meget aktiv i den sag, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip