Thorning vil ikke tale om navne i spil til EU-topjob

Skrevet af admin

27/05/2014

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil endnu ikke lægge sit lod i hatten for hverken de offentligt kendte eller eventuelle fremtidige kandidater til det magtfulde job som formand for EU-Kommissionen.

- Der er blevet talt rigtig meget om personer. I aften skal vi ikke tale om personer, hvis det står til mig. Vi skal ikke tage stilling til konkrete navne, siger hun tirsdag aften på vej ind til rådslagning med de øvrige EU-ledere i Bruxelles.

Thorning henviser til de to kandidater, der er opstillet af de største europæiske partier - den borgerlige Jean-Claude Juncker og hendes egen partifælle Martin Schulz.

- Jeg har arbejdet sammen med begge mange år og kender dem godt. Men jeg vil ikke tage stilling til navnene i aften, siger hun om Luxembourgs tidligere premierminister og EU-Parlamentets tyske formand.

Stats- og regeringscheferne er inviteret til uformel middag under ledelse af EU-præsident Herman Van Rompuy for at tage bestik af resultatet af sidste uges valg til Europaparlamentet.

Men flere af lederne lægger ligesom Thorning på vej ind til mødet vægt på, at det i første omgang handler om at få en fælles forståelse af selve processen for, hvordan den næste kommissionsformand skal vælges.

- Det er første gang, vi skal vælge efter Lissabontraktatens nye og lidt uklare regler, siger Thorning og understreger, at det er vigtigt at ramme rigtigt og tænke sig godt om, fordi man er ved at skabe en proces, som skal bruges i mange år fremover.

- Det er en svær opgave. Og det kan godt komme til at tage noget tid, siger statsministeren.

Som led i afstemningen af holdninger efter valget skal lederne også forsøge at udstikke en politisk retning for EU efter de EU-skeptiske partiers markante fremgang i flere lande.

Statsministeren nævner tre danske prioriteter: Sammenhold blandt de 28 EU-lande, økonomisk vækst og en understregning af EU's nærhedsprincip - blandt andet som opfølgning på den danske debat om velfærdsydelser.

- EU skal jo ikke være én stor velfærdsstat, hvor vi udligner på tværs af grænser. Det er netop det, nærhedsprincippet skal være med til at sikre fremadrettet.

- Hvad betyder det? Det betyder, at vi ikke behøver at afsøge alle afkroge af traktaten for at komme med initiativer og forslag, hvis det er noget, landene selv kan løse, siger statsministeren.

/ritzau/