Thulesen: Nyt dagpengesystem må godt koste ekstra

Lars Løkke Rasmussen åbnede i slutningen af august for, at Venstre godt kan være med til at se på justeringer af dagpengesystemet. Betingelsen er dog, at et nyt system ikke koster ekstra i forhold til det nuværende.

Den målsætning er Dansk Folkeparti dog parat til at bryde med - også selvom Venstre-formanden Løkke bliver statsminister ved næste valg. Det siger Kristian Thulesen Dahl på partiets landsmøde i Herning.

Dansk Folkeparti ønsker sig et konjunkturbaseret dagpengesystem, hvor den nuværende dagpengeperiode på to år er minimum. I perioder med høj ledighed skal danskerne have udvidet adgang til at få dagpenge:

- Hvad det koster, er meget svært for os at regne ud. Men det er klart, at et konjunkturbaseret system vil koste penge, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han er ikke bekymret over udsigten til formentlig at skulle forhandle nyt dagpengesystem med Lars Løkke Rasmussen som statsminister, hvis meningsmålingerne holder.

Forhandlingerne går nemlig først i gang, når dagpengekommissionen er klar med sin beretning i september næste år.

- Der er ingen tvivl om, at Lars Løkke Rasmussen er glad for den dagpengereform, vi lavede i sin tid. Han vil givetvis sige, at et konjunkturbaseret system bør basere sig på, at man i perioder har en kortere dagpengeperiode end to år.

- Det er nok også den model, vi vil få fra dagpengekommissionen. Men det vil vi ikke føle os bundet af, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han fastslår, at da Dansk Folkeparti i 2010 gik med i aftalen om dagpengene, var udgangspunktet Arbejdsmarkedskommissionens "mest rå udgave af en dagpengereform".

Partierne bag reformen afviste ifølge Thulesen Dahl eksempelvis forslag om, at man til gengæld for halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år skulle hæve ydelsen for danskere, der kommer på dagpenge.

- Når man ser det i det lys, så synes vi, at det er rimeligt, at det nuværende system bliver bunden. Og så diskuterer vi, i hvilke situationer man kan lægge noget ovenpå, siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip