Thulesen: Sygehuse er en knast i forhandlingerne

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fastslår efter frokostmøde med Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, at han - lige nu - ikke er på vej til at blive minister i en V-DF-regering.

- Min vurdering er stadigvæk, at Dansk Folkeparti ikke får mest indflydelse ved at være i regering, siger Kristian Thulesen Dahl efter mødet.

Forhandlingerne er dog ikke slut endnu:

- Så længe der forhandles, så kommer vi til de nye møder. Vi er tålmodige, og vi har også den fornødne is i maven. Men det er stadig sådan, at grundlaget ikke er godt nok til, at vi kan gå i regering, siger Kristian Thulesen Dahl.

Ud over DF's ønske om grænsekontrol er det spørgsmålet om penge til velfærd - særligt til sygehusene, som skiller parterne, lyder det fra DF's formand.

Flere regioner er netop nu i gang med at spare på sundhedsområdet, fordi deres økonomi er presset af dyrere medicin, udgifter til uddannelse af læger og byggeri af nye hospitaler.

- Helt konkret har Region Midtjylland bebudet besparelser for næsten 700 millioner kroner, der gør, at man skal fyre eller forflytte op mod 1000 medarbejdere.

- Jeg tror, vi under alle omstændigheder kommer til at gøre nogle gode ting for vores sundhedssektor i de kommende år, men vi vil ikke låses ind i en situation, hvor vi ikke synes, at grundlaget er godt nok i forhold til vores sundhedssektor, siger Thulesen Dahl.

Her mener Dansk Folkepartis formand, at partiets indflydelse vil være større ved finanslov efter finanslov at kræve ekstra penge til sygehusene af regeringen.

- Vi er ikke sikre på, at det grundlag, der ligger nu, vil kunne indfri vores ønsker på sundhedsområdet. Så er det bedre, at vi kan forhandle stille og roligt i de kommende år, så vi kan føre kampen mod eksempelvis overbelægning fra forhandling til forhandling, siger Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti er mødt op til forhandlingerne med et krav om en stigning i det offentlige forbrug på 0,8 procent årligt. Pengene skal blandt andet gå til bedre sundhed.

Lars Løkke Rasmussens udgangspunkt for forhandlingerne var nulvækst i den offentlige sektor. Begge parter har dog åbnet døren på klem for et kompromis, der vil sikre flere penge til kernevelfærden - uden dog nødvendigvis at lande på 0,8 procent.

- Der er tid endnu til at diskutere, og man kan ikke afvise, at tingene vil flytte sig i de kommende dage og hen over weekenden. Jeg må bare sige, at lige nu, på denne dag, har vi ikke et grundlag, hvor det tjener vores vælgere bedst, at vi går i regering, siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip