Tidlig julegave: En lille milliard fra EU til Danmark

Finansminister Bjarne Corydon (S) kunne i mandags konstatere, at der tikkede 938 millioner kroner ind på statens konto i Nationalbanken. Pengene kommer fra EU-Kommissionen, der dermed har betalt første rate af de i alt 2,4 milliarder kroner, Danmark skal have tilbage i for meget indbetalt kontingent.

Tilbagebetalingen er led i dette års usædvanligt store justering af de 28 EU-landes årlige kontingenter.

Det var den justering, der i forbindelse med EU-topmødet i oktober udløste den britiske premierminister, David Camerons, vrede, da han pludselig hørte, at Storbritannien med godt en måneds varsel skulle betale en ekstraregning på 15,8 milliarder kroner.

Det britiske problem er siden løst ved at skubbe sidste betalingsfrist til 1. september næste år.

Men der har hidtil hersket nogen tvivl om, hvornår lande som Danmark omvendt kunne regne med at få deres penge retur.

Finansministeriet bekræfter over for Ritzau, at første rate kom i mandags.

Kommissionens talsmand Jakub Adamowicz siger, at man den dag sendte godt 2,2 milliarder kroner retur til syv lande, der havde betalt for meget. Samtidig gik der 24,6 milliarder ind på EU's konto fra lande, der havde betalt for lidt.

Storbritannien og syv andre lande benyttede deres nyvundne ret til ikke at betale 1. december. De har i stedet afleveret hver deres plan for, hvornår de har tænkt sig at betale. For briternes vedkommende bliver der tale om en betaling i to rater - en til juli og en til september næste år.

Når Danmark kun får nogle af pengene nu, skyldes det dels, at man stadig venter på indbetalingerne fra de lande, der skylder. Og dels at resten af pengene er bundet i et af de ændringsbudgetter for EU's 2014-budget, som stadig er til forhandling med EU-Parlamentet.

Det er ikke klart, hvornår de penge kommer. Men ifølge Ritzaus oplysninger kan de fleste formentlig frigives, så snart EU-budgettet er forhandlet på plads. Resten kommer senest til september.

Den første udbetaling fra Bruxelles går til at betale af på den danske statsgæld. 700 millioner af de resterende 1,46 milliarder kroner er i næste års finanslov øremærket til udviklingsbistand.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip