Tidlig opdagelse af kræft er altafgørende

Skrevet af admin

31/10/2013

Dagens topnyheder

Kvinder med en kort uddannelse har næsten 2,5 gange større risiko for, at kræften har spredt sig, før den overhovedet bliver opdaget, end kvinder med en længere uddannelse.

Det viser en ny undersøgelse fra Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse.

Risikoen for spredning stiger desuden med yderligere 30 procent for kvinder, som er alene og ikke lever sammen med en partner.

- Vores undersøgelse viser en klar sammenhæng mellem uddannelse, og hvor tidligt man får stillet diagnosen for livmoderhalskræft, siger kræftforsker Else Helene Ibfelt, som netop har forsvaret sin ph.d. om emnet.

- Hidtil har man godt vidst, at mange sociale forhold spiller en stor rolle for, hvordan man klarer en kræftsygdom.

- Men hvad der er afgørende for, om man klarer sin kræftsygdom og overlever, har ikke før været undersøgt i Danmark. Det er vigtigt at klarlægge disse årsager, hvis vi skal udligne de forskelle, der er mellem patienterne, siger hun.

Undersøgelsen viser også, at en tidlig diagnose er den vigtigste faktor for overlevelsen, mens rygning og eventuelle kroniske sygdomme hos kræftpatienten spiller en mindre rolle.

Til gengæld er der ikke social forskel på, hvilke patienter der fik operation som behandling for livmoderhalskræft.

Mere end hver tredje kvinde ignorerer ifølge nye aktuelle tal indkaldelsen til screening på trods af, at de regelmæssige undersøgelser i høj grad kan forebygge den farlige livmoderhalskræft. Også her er der en klar social slagside.

Omkring 380 kvinder i Danmark får hvert år diagnosen livmoderhalskræft. På verdensplan er livmoderhalskræft den hyppigste kræftsygdom blandt kvinder. En halv million rammes årligt.

/ritzau/