Tidligere Afghanistan-boss skal lede kamp mod jihadister

Den pensionerede amerikanske militærgeneral John Allen er blevet udnævnt til øverstkommanderende for den internationale indsats mod den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS).

John Allen har tidligere stået i spidsen for Nato-styrkerne i Afghanistan og styrede også den vestlige indsats i Irak.

Den 60-årige general har før sagt, at Islamisk Stat "er en uacceptabel enhed, og at den må udslettes. Hvis vi udsætter det nu, så kommer vi til at betale for det senere".

Allen var tidligere i spil til at blive den øverste militære leder i Nato, men takkede nej og gik på pension. Det skete, efter at Allen blev viklet ind i en sag, som var en udløber af skandalen med den tidligere CIA-leder David Petraeus, der havde en affære uden for sit ægteskab.

Man fandt dog frem til, at Allen intet forkert havde gjort.

Generalens nye job bliver en svær balancegang, hvor han får brug for den erfaring, som han har opbygget i forbindelse med forskellige missioner i Mellemøsten.

Som øverstkommanderende for Nato-styrkerne i Afghanistan fra 2011 til 2013 fik Allen blandt andet erfaring med at håndtere den uberegnelige præsident Hamid Karzai samt militære ledere fra adskillige lande.

Allen kommer i kampen mod IS ikke til at lede selve de militære styrker. I stedet får han det politiske ansvar for at samle den internationale koalition mod gruppen og samordne hvert enkelt lands bidrag i form af blandt andet mandskab, våben, ammunition og fly.

En række lande - blandt andet Danmark - har givet håndslag på, at de vil arbejde sammen om at bekæmpe Islamisk Stat.

/ritzau/Reuters