Tidligere afrikansk præsident risikerer livstid i Haag

Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag har torsdag indledt en retssag mod Elfenbenskystens tidligere præsident Laurent Gbagbo, som er anklaget for at have udløst en borgerkrig, der kostede 3000 mennesker livet, efter et valgnederlag i 2010.

Han er den mest højtstående politiker, der bliver stillet for domstolen, siden den blev oprettet for 13 år siden.

I et mørkt jakkesæt og med en afslappet holdning udvekslede det tidligere afrikanske statsoverhoved håndtryk med sine advokater.

Den 70-årige Gbagbo og hans tidligere militsleder, Charles Ble Goude, som er 44 år, er anklaget for at stå bag et stort antal drab, voldtægter og forfølgelse.

Abidjan, der er en af Afrikas mest kosmopolitiske byer, blev af Gbagbo forvandlet til en krigszone på kort tid i 2010 og 2011.

Retssagen mod de to mænd vil vare mellem tre og fire år.

Retssagen opfattes som en test af ICC, der i store dele af Afrika kritiseres for kun at gå efter afrikanske ledere og for at blive styret af de europæiske lande, som finansierer domstolen.

Senest en afrikansk præsident - Kenyas Uhuru Kenyatta - blev forsøgt bragt for ICC, mislykkedes det.

Indtil videre er kun to mindre kendte congolesiske krigsherrer blevet dømt ved domstolen. Nu er spørgsmålet, om ICC også kan klare sager med mere højtstående personer.

Gbagbo blev pågrebet og udleveret til ICC i 2011. Både Gbagbo og Goude nægter sig skyldige i anklagerne, der kan spærre dem inde for livstid.

Tilhængere af den tidligere leder mener, at ekspræsidenten er offer for en hemmelig aftale mellem Elfenbenskystens nuværende præsident, Alassane Ouattara, og den tidligere kolonimagt Frankrig, som med militær magt fik afbrudt den fire måneder lange borgerkrig efter valget i 2010, hvor Ouattara overtog magten.

Gbagbos kone, Simone, er også eftersøgt af ICC. Hun er tidligere blevet idømt 20 års fængsel af en domstol i Elfenbenskysten.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip