Tidligere agent afslører tæt dansk samarbejde med det kontroversielle sikkerhedsfirma Blackwater

Danmarks samarbejde med det omstridte amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater i Irak har tilsyneladende været tættere, end offentligheden hidtil har fået at vide.

Ifølge Radio24syv, der har talt med en tidligere efterretningsanalytiker i Blackwater, udvekslede danske soldater ofte oplysninger med de amerikanske lejesoldater i løbet af den danske mission i Irak.

Den 60-årige Michael Gilbert, der arbejdede for Blackwater i Irak fra 2005 til 2007, fortæller, at danske tropper dagligt mødtes med Blackwater-ansatte.

- Normalt kom de én eller to officerer eller befalingsmænd og modtog en briefing. De var meget professionelle og var meget fokuserede på at få al den information, vi kunne levere, så de kunne gennemføre deres missioner, siger Michael Gilbert til Radio24syv.

Det står ikke klart, om Danmark betalte for oplysningerne.

Blackwater er blandt andet et kontroversielt bekendtskab for Forsvaret, da fem af firmaets lejesoldater i 2007 skød og dræbte 17 civile irakere og sårede 20 i det centrale Bagdad.

De fysiske rammer om samarbejdet med de danske soldater var angiveligt den amerikanske ambassade i Bagdad, Iraks hovedstad.

- Nogle gange fik de kopier af vores rute- og områdeanalyser samt vores trusselsvurderinger, siger Gilbert, der samtidig fortæller, at samarbejdet også gik den anden vej.

Informationerne fra danskerne handlede typisk om, hvad soldaterne havde observeret på bestemte ruter eller områder.

Gilbert arbejder i dag for et andet firma i Afghanistan, hvor han træner og uddanner afghanske soldater, skriver Radio24syv.

Oplysning om et tæt samarbejde strider mod de svar og forsikringer, som Folketinget tidligere har fået fra skiftende forsvarsministre, mener SF og Enhedslisten.

Det har ikke været muligt for Radio24syv at få en kommentar fra forsvarsministeren, men Forsvaret oplyser, at sagen vil blive gennemgået.

- Forsvaret har tidligere svaret på spørgsmål omkring et eventuelt samarbejde mellem Blackwater og Forsvaret. Under udarbejdelsen af disse svar har vi ikke fundet oplysninger, der kan bekræfte Radio24syvs fremstilling. På baggrund af henvendelsen vil Forsvaret nu gennemgå oplysningerne igen, før vi udtaler os, skriver Forsvaret i en mail til radioen.

Sagen om Danmarks forhold til Blackwater skulle oprindeligt have været undersøgt af den nu nedlagte Irakkommission.

/ritzau/

 

Dagens Gossip