Tidligere amerikansk præsident: Sådan undgår jeg NSA

Skrevet af admin

23/03/2014

Dagens topnyheder

Den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter har en særlig fremgangsmåde, når han ønsker at kommunikere fortroligt med sine politiske kolleger.

Således fortæller han, at han af frygt for overvågning fra efterretningstjenesten National Security Agency (NSA) sætter sig ned og skriver et traditionelt brev på papir, når indholdet er særlig vigtigt.

- Når jeg ønsker at kommunikere med en udenlandsk leder privat, så skriver jeg personligt et brev, leverer det på et posthus, som sender det, siger Carter med et grin i et interview med tv-stationen NBC.

- Jeg har følt, at min egen kommunikation formentlig bliver overvåget, siger han.

En strøm af tophemmelige dokumenter lækket af den tidligere efterretningsmand og NSA-medarbejder Edward Snowden har medført vrede i USA og ikke mindst i udlandet.

Landets overvågningsprogrammer er tilsyneladende betydeligt mere vidtrækkende, end hvad mange vil acceptere.

Embedsmænd har imidlertid forsvaret efterretningstjenestens metoder med henvisning til, at de er et nødvendige i forebyggelsen af terrorisme.

Ikke desto mindre har præsident Barack Obama lovet reformer af overvågningen i kølvandet på afsløringerne.

Jimmy Carter fortæller til NBC, at han mener, at overvågningen har gennemgået en "ekstrem liberalisering, og at den er blevet misbrugt af vores egne efterretningstjenester".

- Jeg tror, at hvis jeg sendte en mail, så ville den blive overvåget, siger han.

I årene 1977 til 1981 var Jimmy Carter USA's præsident.

/ritzau/AFP